Close

Framtidens klassiker enligt Bukowskis

I vårt reportage om Framtidens designklassiker är Louise Wrede, expert på samtidskonst på Bukowskis, sist ut i intervjuserien.

Vad utmärker konst- och designscenen just nu?
– Just nu ser vi att det är mycket lager på lager, collage och multidimensionella föremål. Konstnärsduken byggs upp skulpturalt och blir tredimensionell. Vi ser också mycket collage och att föremål byggs in i duken. En annan iakttagelse är att många konstnärer arbetar i flera olika medier samtidigt, som måleri, installation och skulptur.

Kort sagt – var går gränsen mellan konst och design?
– Traditionellt används design mer i vardagen, medan konst har varit något vi betraktar. Idag ser vi att kategorierna konst och design överlappar varandra mer och mer. Inte bara hos oss där vi länge sett att dessa olika konstnärliga uttryck lyfter varandra och inspirerar våra kunder på ett nytt sätt, men även hos många gallerier runt om i Sverige.

Vad utmärker Stockholms konstscen just nu?
– Just nu har det startat många nya gallerier, vilket är väldigt kul att se. De senaste tillskotten är Coulisse Gallery, som utöver konst även har en design-shop på sin websida. Andra tillskott är Saskia Neuman Gallery, ISSUES Gallery, Andy’s Gallery och nyligen öppnade galleriet Public Service. Överlag är det ett starkt fokus på samtida ung konst, och Bukowskis kommer 2023 genomföra flertalet temaauktioner med just samtida konst.

Fredrik Vaerslevs The Algrebraist.

Vad kommer vi att lämna bakom oss?
– Vi ser en bredare uppluckring mellan konst och designvärlden än tidigare. Det finns en större samarbetsvilja mellan gallerier, museer, auktionshus, art dealers, designers och inredare, mot bakgrund av pandemin, en ny digitalisering och nya yngre samlare globalt.

Var hittar vi framtidens klassiker?
– Jag tror att samlingar kommer att ta större plats, särskilt inom auktionsvärlden. I de sammanhang en eller flera personer har byggt upp en samling under en längre tid, med passion för konst och design med spännande proveniens, såsom Lars Noréns – TING, Hans J Wegner Collection, Löwenadler.

Vi ser en bredare uppluckring mellan konst och designvärlden.

Vilka konstnärer/designers bör vi ha ögonen på?
– Uppmärksammade konstnären Teresa Traoré Dahlberg som ställde ut hos Andréhn-Schiptjenko före jul, och designern Jenny Nordberg som är en av våra främsta aktörer i gränslandet mellan konst och design.

Ser du någon trend i vem som köper konst och hur?
– Det är ett skifte mot en yngre generation, just nu pratar man mycket om att millennials är de nya starka köparna. Konst- och designintresset är inte längre privilegierat och konst och design är idag mer informellt än tidigare. Det finns flera olika butiker och onlineshoppar som erbjuder originalverk i lägre prisklasser, och där Bukowskis erbjuder ett brett utbud i skilda priskategorier.

Har du någon egen favorit bland de nya konstnärerna?
– Jag är väldigt förtjust i Magdalena Abakanowicz, som gick bort 2017. Hon har blivit uppmärksammad på senare år och är just nu aktuell med en stor utställning på Tate Modern i London. I höstas sålde Bukowskis ett verk av Abakanowicz på en av våra slagauktioner och hon finns även representerad på Nationalmuseum i Stockholm. Abakanowicz är ett fint exempel på en av många kvinnliga som återupptäckts och lyfts fram på senare år.

Vad får vi inte missa på Bukowskis under året?
– Mycket! Bland annat Fashion, som visas i både Paris och i Stockholm. Vi kan också presentera flera fina konstsamlingar online, som The Ex-Collection, en samling samtida konst uppbyggd under lång tid. Även formgivare såsom Josef Frank, Estrid Ericson, Axel Einar Hjorth och Otto Schulz kommer ta stor plats på Bukowskis detta år.

Close