Close

Skotska rutor med hög modegrad

Gustav Ressle och Sean Schildt Gillion är grundarna bakom Éadaí  som gör moderiktiga kvalitetssjalar med inspiration från den skotska mönstervärlden. Vi fick ta del av den otroliga historien som ledde fram till Éadaí.

Sean, både du och Gustav har rötter i mode- och designvärlden såväl som i Stockholms nöjesliv. Hur och var möttes era vägar?
– Vi har båda jobbat länge i kroglivet runt Stureplan, som bartenders och dj:er. Vi träffades när vi jobbade på Riche och fann att vi båda hade ett starkt intresse för konst och kultur. Gustav har haft en fot i konstvärlden sedan barnsben. Vi har båda studerat konstvetenskap och jobbat med design och konst på olika sätt – alltifrån inredare via Nordiska Galleriet till att kurera utställningar med internationella konstnärer. Vi är båda utbildade finsnickare, men ingen av oss har snickrat en möbel efter utbildningen. Vi är förmodligen för rastlösa för att kunna fokusera på ett hantverk.

När och hur väcktes idén om att göra kvalitetssjalar?
– Idén låg och bubblade hos mig i många år innan jag frågade Gustav om han ville vara med. Min pappa kommer från Glasgow och kom till Sverige sent 70-tal efter att ha bott i London. Här fick han idén om att starta Sveriges första punkbutik, något i stil med vad hans polare Malcolm Maclaren och Vivienne Westwood sysslade med. Det gick sådär med butiken. Stockholms punkscen var delad i olika läger där vissa älskade den och andra absolut avskydde den. Ebba Grön hade en spelning på Plattan och uppviglade publiken till att förstöra butiken. De stormade affären, som låg på Gamla Brogatan, och dränkte den i batterisyra. Idag driver pappa en liten butik på Kungsholmen som specialiserar sig på traditionella skotska produkter som kiltar och Harris Tweed. Två ytterligheter av skotsk identitet som präglat min uppväxt – Sex Pistols till tartan. Idén att starta Éadaí kom till ur en vilja att skapa något utifrån detta.

Vad betyder namnet – Éadaí?
– Det är gaeliska för ’kläder’.

Vad utmärker era sjalar?
– Det finns såklart andra som gör halsdukar i tartan, alltså skotskrutigt, men vi vågar påstå att vi har bland den bästa kvaliteten i världen. Det är inte bara det att vi har de finaste mönsterställningarna, halsduken är dessutom hållbart producerad med etiskt framtagen ull av högsta kvalitet.

Er fabrik ligger i Storbritannien – hur hittade ni till just den fabriken?
– Min familj har jobbat nära den fabriken i över 20 års tid och sett den följa utvecklingen vad gäller hållbarhet. Fabriken har varit i bruk i nästan 150 år och är en av Europas sista så kallade ”vertical mills”, vilket innebär att allting sker på samma plats, från att råullen pigmenteras till färdig produkt. På så vis får man en väldig kontroll över kvaliteten och kan fokusera på att framställa produkten med hållbarhet i fokus. Fabriken är självförsörjande på el och säkerställer att inget material går till spillo. Bland annat genom att återanvända lösa fiber och rester till andra områden som till exempel till isolering till byggbranschen.

Vad/vilka inspireras ni av modemässigt?
– Vi älskar tartan. Vi älskar mönstrets inneboende dualistiska identitet som hyllats av såväl traditionella stilikoner som urbana subkulturer – från Prinsessan Diana till en J-poppare i Shibuya.

Sjalen MacKenzie.

Finns det någon sjal som passar Östermalmsstilen lite extra bra – förutsatt att ni anser att det finns en sådan stil?
– MacKenzie tycker vi är särskilt elegant med sin mörka bakgrund och sobra toner i vitt och rött. Den är perfekt till en riktigt bra ullrock till hösten.

Vilken sjal bär ni själva i vinter?
– Jag ses sällan utan min scarf i Antique Royal Stewart. Det är klassisk röd tartan med nyanser som liknar hur mönster såg ut före moderna pigment, vilket ger en lite urtvättad look. Den är perfekt till ett par ljusblå jeans och skinnpaj. Gustav gillar Dress Grey Stewart som är helt i svart och vitt.

Camel Stewart.

Hur ser framtidsplanerna ut?
– Målet är att bli det självklara valet för ullprodukter i tartan. Det här är bara vår andra säsong så vi adderar varianter allteftersom vi växer.

Vem vill ni se i en Éadaí-sjal?
– Kungen. Eller Cardi B!

Éadaí hittar du på NK och på Eadai.se

Close