Close

Östermalmshallen – en älskad 135-åring!

Foto: Kai Piippo, Light Bureau

I år fyller Östermalmshallen – på östermalmska blott Hallen – 135 år! Vi hedrar Östermalms mest älskade kulinariska destination med att minnas dess fantastiska historia.

Östermalms Saluhall, invigd 1888, blev till i raketfart. Räknat från när grundläggningsarbetet inleddes den 1 juni 1888 tog det faktiskt inte mer än sex månader att få Östermalms Saluhall klar. Men hur gick det då till när Hallen föddes? Våren 1888 bildades ”Östermalms Saluhallar Aktiebolag”. Tanken var att bygga och hyra ut saluhallar och andra försäljningslokaler i Stockholm. För uppförandet av en stor saluhall i kvarteret Riddaren vid Östermalmstorg avsattes en miljon kronor samtidigt som en arkitekttävling utlystes. Tio förslag kom in men inget av dem föll byggherrarna i smaken. Istället var det två unga arkitekter som fick uppdraget: Isak Gustaf Clason och Kasper Salin. Duon hämtade inspiration från sina resor i Nordtyskland, Italien och Frankrike i mitten av 1880-talet. Där hade de sett spännande tegelarkitektur och särskilt i Frankrike fanns flera monumentala gjutjärnskonstruktioner – mest känd är naturligtvis Eiffeltornet – av den avancerade typ som skulle bli stommen i Östermalmshallens tegelkatedral.

Med sina torn, pelare och sitt stora glasade tak stod Hallen snart klar i all sin prakt. Som en korsning mellan en borg och ett orangeri av imponerande dimensioner och med ett omslutande varmrött tegel som hämtats från Börringe i Skåne. Invigningen skedde i kung Oscar II:s närvaro den 30 november 1888. Men hur det än var med den saken så gick kommersen trögt till en början. Flera av de 153 stånden stod tomma.

Folkliv i Hallen 1960.

1914 köptes fastigheten av Stockholms stad och med byråkratisk finess införde man snart ett ”torghandelsförbud” för handeln på torget utanför. Det var bara för handlarna att flytta in i och vips tog verksamheten ny fart.  Under åren 2016 till 2020 renoverades och upprustades Östermalms saluhall. Under renoveringen fortsatte saluhallsverksamheten i en provisorisk byggnad på Östermalmstorg. Datumet för nyinvigningen flyttades allt eftersom fram och saluhallen återöppnade äntligen den 5 mars 2020. I Östermalms saluhall syns efter renoveringen i ursprunglig form och färg – bland annat den stjärnformade planlösningen – samtidigt som den har moderniserats till en hållbar och funktionell handelsplats. Den renoverade Östermalmshallen nominerades tillsammans med nio andra finalister till Årets Stockholmsbyggnad 2021 och i omröstningen valde stockholmarna att priset skulle gå till Östermalms saluhall.

Idag har Hallen 18 handelsplatser varav flera av handlarna har funnits här i flera generationer. Flera är vi östermalmare som idag inte kan tänka oss en högtid utan fisk och skaldjur, chokladpraliner och ostar från Östermalmshallen. Och för den som vill veta mer om Hallens historia och verksamhet så erbjuds faktiskt guidade visningar med smakprov för såväl företag som privatpersoner.

Close