Close

Romandebut med kändisskap i fokus

Elsa Vildvin är pseudonym för Mari Eberstein och Anna Grant och Plus en är deras debutbok. Författarduon är kusiner och Anna Grant är sedan många år gift med Hugh Grant och har därmed också egen erfarenhet av kändisskapets alla sidor.
Romanen kretsar kring Nike som nyss har landat i London efter ett havererat äktenskap och stöter på filmstjärnan Jack Calderon. Nikes och Jacks liv är totalt olika och kärlekshistorien har alla odds emot sig.
Vi har pratat med romandebutanterna.

Anna Grant och Mari Eberstein.

Hej Anna och Mari! Hur kom ni på idén att skriva en bok tillsammans?
Anna: En kompis till mig påpekade att jag lever ett rätt speciellt liv, och att jag borde göra något spännande av det. Jag ringde Mari och frågade om hon ville skriva en bok med mig. Att fråga henne var självklart. Hon skriver bra, är klok och pålitlig. Mari har erfarenhet, som så många andra, kanske främst kvinnor, av att vara någons Plus En. I den rollen uppstår ofta många komiska eller sorgliga situationer.

Hur kom ni fram till pseudonymen Elsa Vildvin?
Mari:
Vårt författarnamn kommer sig av att vi båda är födda Eberstein, och eber betyder vildsvin. Så det blev vildvin.
Sen heter båda ungefär Elsa i andranamn så det kändes rätt med Elsa Vildvin

Anna, vilka är fördelarna med ett liv i offentligheten?
Anna: Att man får träffa intressanta människor i fantastiska miljöer. 

Hur såg skrivprocessen ut för er – på vilket sätt har ni kompletterat varandra?
Mari: Vi har pratat varenda dag, trots att vi båda egentligen hatar telefon. Vi har skrattat massor, men vi har även haft timmar med allvarliga och givande diskussioner om hur mobbning ser ut på sociala medier, framförallt för kvinnor, om tillitsproblem, utsatthet, och sökandet efter sin identitet. Vi har samarbetat så bra och vi har kommit varandra ännu närmare.

Vem är Nike, huvudpersonen i boken, och vilka sidor av kändisskapet är svårast för henne att hantera?
Mari: Nike är van vid anpassning, och ofta smiter hon hellre än stannar och står upp för sig själv. Det gör jagandet från alla håll till en svår utmaning för henne.

Hur mycket av boken bygger på verkliga händelser – finns det någon speciell scen som är hämtad ur det verkliga livet?
Anna: Det som är baserat på verkligheten är avlyssningsskandalen, även om vi blandat med en rejäl nypa fiction. Boken är baserad på erfarenhet av att vara tillsammans med en offentlig person, medan händelserna och karaktärerna är helt fiktiva

Hur har Jack Calderon formats som människa av kändsisskapet?
Anna: Det finns ett citat som säger att man inte blir äldre än den dag man blir känd. Han är frustrerad att han inte kan skydda Nike. Det komplicerade är att han ju både vill skydda henne och akta sig för henne. Han har blivit sviken så mycket att han har svårt att lita på någon.

Close