Close

Strandvägens trendiga 100-åring

Svenskt Tenn inleder sitt jubileumsår med ett nytt Josef Frank-mönster och en frimärkeskollektion formgiven av Tom Hedqvist.

Foto: Svenskt Tenn

Sedan ett sekel tillbaka har Svenskt Tenn förgyllt både svenska och internationella hem med allt från färgstarka tyger och formstarka lampor till djuriska tennföremål och välvda glasobjekt. Många har en personlig relation till märkets illustrationer och objekt, inte minst på Östermalm.

1924 slog Estrid Ericson upp dörrarna till firmans första butik på Smålandsgatan och välkomnade tio år senare den österrikiske arkitekten Josef Frank till företaget. Man flyttade till Strandvägen och resten är designhistoria.

Foto: Svenskt Tenn

När man nu firar 100 år inleder man jubileumsåret med att lansera både ett nytt mönster och en frimärkeskollektion.

Svenskt Tenn Est. 1924, som man döpt det nya mönstret till, är en arkivförlaga av ett mönster som ritades av Josef Frank i slutet av 40-talet och hör till hans mer grafiska verk. Han ritade det på uppdrag av Stockholms Enskilda Bank och döpte det till Stockholm eftersom man i illustrationerna ser klassiska huvudstadsgator som Folkungagatan, Karlavägen, Drottninggatan, och Mynttorget.

– Josef Franks mönster är karaktäristiska för Svenskt Tenns inredningsvärld. Det är på så sätt självklart för oss att inleda hundraåret med ett mönster i fokus; en hyllning till såväl Franks fantasifulla formgivning som till de 100 år som Estrid Ericsons Stockholmsbaserade livsverk funnits och verkat på både den svenska och internationella designscenen. Jubileumsmönstret kommer att synas på olika sätt under året och rama in hundraårsfirandet, berättar Tora Grape, marknadschef på Svenskt Tenn.

Foto: Svenskt Tenn

Frimärkeskollektionen som tagits fram är ett samarbete mellan Svenskt Tenn, Postnord och formgivaren Tom Hedqvist. Här har man tagit fasta på den täta brevväxlingen mellan Estrid Ericson och Josef Frank. Serien har fått namnet Formklassiker och på de sammanlagt åtta frimärkena syns ikoniska motiv som Estrid Ericsons brosch Gren, Signe Persson Melins tekanna Myrten och Carina Seth Anderssons vas Dagg.

– Efter en lång relation till Svenskt Tenn var det onekligen extra roligt att bli tillfrågad av PostNord att formge en serie frimärken till hundraårsjubileet 2024 – och att samtidigt kunna slå ett slag för den analoga kommunikationen. Vem blir inte glad i denna digitala era att få ett handskrivet kort eller brev med ett vackert frimärke på? säger designern Tom Hedqvist.

Close