Close

Östermalms okrönte inredningsexpert

Till vardags modechef på King Magazine, på fritiden manisk design- och konstentusiast. Claes Juhlin om vackra Östermalmshem och personliga favoriter på Bukowskis auktion Modern Art & Design.

Claes Juhlin och Eva Seeman på Bukowskis

Claes Juhlin och Eva Seeman, design- och modern konstexpert på Bukowskis, lotsar runt på förhandsvisningen av auktionen Modern Art & Design, som går av stapeln 21 november.

Bukowskis två våningar på Arsenalsgatan är fyllda med skatter från 1900-talets konst och designvärld. Speglar av Axel Einar Hjort, järntaburetter av Folke Bensow och mattor av Barbro Nilsson och Märta Måås Fjätterström, bland mycket annat.

Till vardags domderar Claes på modeplåtningar och agerar rådgivare för stilvilsna men ambitiösa män. Nu befinner han sig i sin hobbys finrum. Han är ingen auktionsförrättare, handlare eller gallerist, men beskriver sig själv som ”manisk design- och konstentusiast”.

Hans Instagram-konto är ett prima tidsfördriv för den som är intresserade av hur personer med total finansiell frihet, och smak, inreder sina hem. Det är ett excentriskt, ibland humoristiskt men framför allt förklarande uppslagsverk för det som anses vara allra finast, och dyrast, inom inredning och konst.

En av Claes favoritlägenheter i NYC, tillhörande nyligen bortgångne förlagsmagnaten S.I. Newhouse Jr.

Vilket är det snyggaste Östermalmshemmet du varit inne i?
– En gång fick jag följa med en kompis hem till en väldigt snyggt renoverad våning på Styrmansgatan. Ljust, men med alla originaldetaljer och inrett med möbler av alltifrån Flemming Lassen till Oscar Niemeyer. Enda anledningen till att jag fick komma in lägenheten var att jag skulle hjälpa min vän att bära upp en spegel till ägarna. Snyggaste Östermalmshemmet jag INTE varit i är förmodligen framlidna affärsmannen och konstsamlaren Theodor ”Teto” Ahrenbergs gamla våning på Strandvägen 39, komplett med Picasso-skulpturer och Henri Matisses enorma ”Apollon” på vardagsrumsväggen.

Modernity på Sibyllegatan

Bästa inredningsbutiken på Östermalm?
– Om man bortser från otroligt kvalitativa vintagehandlarna Jackson och Modernity på Sibyllegatan, så är det definitivt Svenskt Tenn på Strandvägen. Josef Frank, Estrid Ericson, Björn Trägårdh och Uno Åhrén är några av Sveriges genom tiderna absolut främsta formgivare.

Jean Michel Frank

Din favoritmöbelformgivare?
– Fransmannen Jean-Michel Frank är ohotad etta.  Han är enligt mig 1900-talets överlägset mest inflytelserika möbelformgivare och inredare. Väldigt mycket av den design och inredning vi ser idag hade inte sett ut så om det inte vore för vad Frank skapade under 30-talet.

Från Michael Bargos Instagram: Balettdansören Rudolf Nureyev i hans Parisvåning, inredd av Emilio Carcano

För utom ditt eget, vilka är de mest inspirerande Instagramkontona?
– Brett Gorvy (@brettgorvy) är galleriägare och före detta expert på auktionshuset Christies. Han är inte bara oerhört kunnig inom modern och samtida konst, utan sällsynt träffsäker på att blanda bilder på konstverk med alltifrån poesi till låttexter. Michael Bargo (@michaelbargo) är en New York-baserad inredare och designhandlare som har en egen stil som kanske bäst beskrivs som en nersmutsad variant av modern fransk dekadens. Jag har träffat båda personerna i verkligheten och kan gå i god för att de är trevliga även utanför sociala medier.

Finns det något Östermalmshemmen skulle behöva mer eller mindre av inredningsmässigt?
– Jag är ingen jättefantast av skandinaviskt 60-tal, framförallt inte om möblerna är nytillverkade. Rent generellt förespråkar jag design från tidigt 1920- till sent 40-tal.

Folke Bensows taburetter

Vilket av auktionsföremålen skulle du helst lägga vantarna på?
– Om jag bara får välja en sak så får det faktiskt lov att bli två: Paret av Folke Bensows gjutjärns-taburetter från Näfveqvarns Bruk från 1925. Ett (två) stycke svensk designhistoria som jag gärna hade ägt!

Modern Art & Design visas mellan 16-20 november. Auktionen börjar 14:00 den 21 november på Arsenalsgatan 2.

Close