Close

En smakfull historia – Ejes Choklad

I snart 100 år har människor från hela världen vallfärdat till Östermalms egen lilla chokladfabrik för förstklassiga praliner och geléhallon. På Ejes Choklad står tiden stilla och kvalitet vinner över kvantitet.

Välkommen till paradiset! hälsar Linda Ardebäck när vi kliver in på Erik Dahlbergsgatan 25. Och det här är sannerligen ett litet paradis på jorden – åtminstone för en sockertand. Det doftar ljuvligt av kakao och vanilj och disken är full av handgjorda chokladpraliner, geléhallon och champagnetoppar som speglas i kristallkronans sken. Ejes Choklad är något så unikt som en snart 100 år gammal chokladfabrik på Östermalm. Pralinerna och geléhallonen, som Ejes är vida kända för, görs nämligen för hand en och en precis här på Erik Dahlbergsgatan 25 och säljs över disk – precis som för 100 år sedan. 

Linda Ardebäck har tagit över familjeföretaget efter sina föräldrar som en gång i tiden blev utvalda av Erik Andersson, det vill säga Eje, att ta över företaget. När det begav sig hade Eje dock ett krav – Ejes Choklad skulle aldrig bli en plockgodisaffär. Chokladmästaren fick som han ville och än idag syns inte ett spår av plockgodisaffär på Ejes Choklad. Snarare får man en känsla av att tiden stått stilla i denna butik som så stolt stått emot tidens nyckfulla trender. Istället har man på Ejes satsat på kvalitetskonfekt och på att bjuda kunderna på en upplevelse i butiken.

Linda, som själv snittar på att smaka ca 25 praliner om dagen, lever och andas sin butik – yrkesstoltheten och kärleken till hantverket går inte att ta miste på.

– När jag var 11 år tog mina föräldrar över Ejes, och jag minns att läraren frågade om vi gjort något roligt på sommarlovet. Jag räckte upp handen och sa: Vi har köpt en chokladfabrik! Sedan blev jag väldigt populär.

Linda var lika stolt då som hon är nu, och att följa de en gång ställda villkoren är inga problem. Linda har aldrig frestats att göra Ejes till något annat än vad det är – till och med skyltarna ser exakt likadana ut som de alltid gjort.

– De är egentligen nya och mycket i butiken är renoverat, men bara för att det ska se ut exakt som det alltid har gjort. Ibland kan det kännas tröstlöst att lägga så mycket pengar på renoveringar som inte syns, men det är så det är att förvalta något.

Linda tror starkt på att bevara traditionen och än idag kan man inte köpa Ejes choklad någon annanstans än på just Ejes. Och så finns ju här också de berömda geléhallonen.

– Geléhallonen görs enligt det gamla recept som ingick i köpet. Min pappa var så trött på att det inte gick att få tag på bra geléhallon och experimenterade med det gamla receptet i tre år innan han nådde det perfekta resultatet. Nu efterfrågas våra geléhallon i hela världen, säger Linda.

Det är inte bara geléhallonen som har ett exakt recept. Flera av pralinerna har gjorts enligt samma recept sedan 1920-talet.

– Recepten på choklad är inlåsta i ett bankfack, men vi följer dem fortfarande så långt det går.

Men ibland förändras råvarorna och då får man tänka om. Som till exempel med strösockret som blivit mycket grövre med åren – då får choklad- och konfektyrmakarna laborera på nytt i fabriken. 

Men nyheterna blir sällan lika populära som de klassiska smakerna. Kunderna är traditionella, säger Linda, och även om de gärna provsmakar något nytt återgår de ofta till gamla favoriter ganska snabbt. Men vissa smaker som fallit bort kommer igen och blir åter populära – som till exempel salt.

– En av våra senaste praliner är salt karamell, och det fanns faktiskt en salt krokant redan på 1920-talet som var populär. Det är roligt att se att smaker går i cykler på det viset.

Idag hör prinsesspralinen som togs fram till bröllopet mellan Kronprinsessan Victoria och prins Daniel till en av storsäljarna. Liksom den omtalade vita tryffelnougaten. Men oavsett vilken pralin man väljer så kan Linda med gott samvete intyga att kvaliteten på chokladen är av allra högsta kvalitet.

– Alla våra praliner är gjorda på förstklassig choklad med 60-70-procentig kakaohalt och med bästa tänkbara råvaror. Men en viktig krydda är kärlek och omsorg. Det står inte med i recepten, men det är en av våra viktigaste ingredienser.

Det är ett hantverk och kulturarv som förvaltas på Ejes Choklad. Redan tidigt på morgonen ska chokladen smältas, fyllningar tillverkas, pralinerna ska byggas upp för hand för att sedan doppas i choklad. Det tar tre dygn för en pralin att bli klar, berättar Linda, och det är faktiskt de gamla beprövade tillverkningsmetoderna från 1920-talet som används än idag.

För den som bor långtifrån Östermalm men ändå vill njuta av Ejes godsaker finns numera en webbshop. 

– Jag kunde inte i min vildaste fantasi tro att vi var så omtalade ute i landet och hade mest tänkt att webbshopen skulle vara till våra stamkunder som flyttat. Men vår första jul med webbshop kom det beställningar dygnet runt  så vi fick till slut stänga ned sidan för vi hann inte med. En morgon hade det kommit in över 350 beställningar över natten, minns Linda.

Webbshopen rullar igen men trots efterfrågan och förfrågningar från snart sagt hela världen om samarbeten, filialer och återförsäljare säger Linda nej. Linda och maken Jonas, som är chokladmästare, står fast vid sitt ord.

– Mitt uppdrag är att förvalta och bevara det här kulturarvet, och se till att Ejes förblir det vi är för våra kunder, säger Linda och tillägger:
– Hos oss är varje kund en hedersgäst.

3x Chokladfakta

1. Fina praliner utan tillsatser har en hållbarhet på cirka tre veckor men helst ska de avnjutas inom några timmar. Hellre köpa ofta än bunkra med andra ord.
2. Förvara chokladen mörkt och torrt i ca +16 grader – inte i kylskåp.
3. Fin choklad ska alltid innehålla äkta vanilj och mörk choklad ska aldrig innehålla mjölk.

Close