Close

Expertis: Snickeri i tiden

Nils Barowiak driver finsnickeriet Träum snickeri.

Vad ska man tänka på inför ett platsbygge, vilka material är i tiden och hur gick det till när Sturebadet återskapades efter branden 1985? Vi frågade finsnickaren Nils Barowiak på Träum Snickeri som har en mängd nöjda Östermalmskunder på sitt cv.

Nils, du är ju ekonom i grunden. Hur kom det sig att du blev snickare?
– Ja, jag är utbildad gymnasieekonom i grunden. Jag jobbade på Götabanken när jag insåg att jag inte ville vara i den där kontorsvärlden längre. På frågan vad jag ville göra istället blev svaret en naiv dröm om Nisses Snickeri. Det var ett designinriktat snickeri som låg på en klippa med
utsikt över havet. Jag såg framför mig hur kunderna strömmade dit och jag satt där och blickade ut över havet.

Blev det så?
– Nej, ingen havsutsikt, men Nisses Snickeri blev Träum Snickeri och drömmen ledde till det som är idag. Jag har också stor användning av min ekonomiutbildning, dessutom hade jag alla kontakter jag behövde när jag skulle starta. Det var guld värt!

Vad är just din expertis inom snickeri?
– Det är nog trollandet med bibliotek och stora gatu- och dörrpartier. Vi är ett av få snickerier idag som inte är datoriserat, utan faktiskt skapar från grunden.

Det gick åt 150 kubikmeter furu till Sturebadet.

Vilken är den vanligaste förfrågan ni får?
– Vad kostar en dörr/fönster/stol och så vidare.

Finns det några trender som du kan se just nu i val av material och träslag?
– Ja, just nu är det mycket mörka träslag som till exempel valnöt och formmässigt är det mycket välvda ytor. Vi ser även kök bortom den gängse standarden.

Berätta om ett uppdrag som varit extra utmanande!
– Hela gatufasaden på Investor på Arsenalsgatan var en stor utmaning rent precionsmässigt. Sedan har jag varit med i arbetet med att återskapa Sturebadet. Helt plötsligt brann ju Sturebadet 1985 och vårt uppdrag var att återskapa det till original. Det var alltifrån räcken till svarvade pinnar och pelare som skulle återskapas. Vi var med på tillverkningen och gjorde 70 procent av ytbehandlingarna enligt Riksakvarieämbetets föreskrifter. Det var en utmaning att klara av det –  särskilt svårt var det att montera glaskassetterna och dekoren i taket. Vi klädde in alla stålpelare genom att föra ihop två halvor av trä. Det var en fantastiskt skicklig svarvare som skapade de där formarna Det gick åt 150 kubikmeter furu, nästan en hel skog.

Hur står sig resultatet idag?
– Jag var där för två år sedan och imponerades av att det hållit sig så bra sedan det stod klart 1989.

När det gäller platsbyggda garderober och bokhyllor – vad ska man tänka på som många glömmer?
– Tänk på att det som görs ska vara lättillgängligt och enkelt att bruka. Gör gärna prover och utnyttja snickarens erfarenhet – vi har ofta många bra tips. Belysning är också alltid en viktig detalj att ha i åtanke redan initialt, att komma efteråt med en plan för belysning kan komplicera hela projektet.

Vilka träslag kommer vi att se mycket av framåt?
– Ek är fortfarande stort, men ask, alm och valnöt börjar synas alltmer.

Vad är det allra bästa med ditt jobb?
– Det är att jag får träffa människor, det är enormt stimulerande! Att jag sedan får ta kunden igenom projektet och skapa det förtroende som leder fram till en nöjd kunds kök el bibliotek – det är det bästa med mitt jobb.

Vad bör man tänka på när man anlitar en finsnickare för t ex ett kök?– — Det är viktigt att det finns ett förtroende för personen och att man känner sig trygg som kund och är överens. Sedan ska man vara så tydlig som möjligt – man kan inte vara nog tydlig. Man ska verkligen försäkra sig om, såväl avtalsmässigt som stilmässigt, att man är överens. Och se till att det finns ett seriöst företag bakom snickaren. Det kan också vara bra att rätta kraven efter budgeten så att man inte blir missnöjd – det är till exempel inte fy skam att använda IKEA-stommar. Det gör vi mycket idag, även i de allra mest exklusiva hemmen. 

Behöver man ha en arkitekt inblandad eller kan finsnickaren ta fram tillverkningsritningar?
– Jag skulle rekommendera att man anlitar en arkitekt till större ritningar.

Bortsett från att det inte blev någon havsutsikt – har du nånsin ångrat att du sadlade om från ekonom till snickare?
– Nej, aldrig. Jag älskar mitt jobb. Jag får träffa så mycket spännande människor och släpps in i fantastiska miljöer som man knappt trodde fanns.

Close