Close

Ice cream club – en glassig app för kulturälskaren

Minns du inte vad filmen hette som det tipsades om på middagen? Eller vilka böcker dina vänner läst och pratat om? Nu hittar du alla tips i en app – välkomna till Ice Cream Club.

Emil Kaiser

Det började med en vänskap när de alla fyra pluggade ingenjörsutbildningen ihop i Uppsala. De delade en ambition om att bygga, lösa problem och driva utvecklingen framåt. Men, de delade också ett passionerat intresse för film, tv-serier och musik. Det förstnämnda ledde till en rad både mer och mindre lyckade företagsidéer som rymde alltifrån robotar till konsulttjänster. Men också till bostadssajten Booli, med kontor på Östermalm, som idag är ledande i sin genre näst efter Hemnet. När Booli köptes upp för några år sedan stod de fyra plötsligt med kapital – men utan något nytt att bygga på. Här kom det gemensamma intresset för entreprenörskap och populärkultur att spela en roll för vad som hände näst. 

– Vi funderade länge på vad vi skulle starta för projekt för vi visste att vi ville göra nåt ihop igen. Tanken om en app där man delar och diskuterar tips på filmer, böcker, serier kom utifrån att vi alla saknade ett sådant forum, säger Emil Kaiser som är en två som idag arbetar heltid med kvartettens nya projekt – Ice Cream Club från kontoret på Östermalm.

I alla år hade kompisgänget delat artiklar, film- och boktips med varandra i olika digitala kanaler. Men, ofta glömde de bort vart de hade fått tipset eller av vem och varför. 

– Tanken med Ice Cream Club är att skapa en kontext för tipsen som man delar med sina vänner. Här finns allt samlat i listor och i grupper och du kan spara ned det som är relevant för dig och plocka fram när du sitter där och ska hitta en lördagsfilm, förklarar Emil Kaiser.

En aspekt som också spelade roll när Ice Cream Club blev till var minnet av hur de alla fyra brukade samlas en kväll i veckan för att se tv-klassikern Lost när det begav sig. Just att dela en kulturupplevelse med sina vänner är en fin vana som Emil menar har försvunnit till viss del i och med det enorma streamingutbudet.

Tanken  är att skapa en kontext för tipsen 
som man delar med sina vänner.

– I stället för att prata om nåt man sett eller läst så tipsar man numera istället varandra om den och den tv-serien. Du måste se det här! Kanske skriver man också ned tipset nånstans och lovar kolla, men det blir sällan nån mer interaktion. I Ice Cream Club kan man återgå till tipset och personen som gav det och faktiskt diskutera det man sett, hört eller läst, säger Emil.

Waste your time better lyder slogan och även om appen ännu är i sin linda finns redan en guldgruva av kulturtips. Till exempel listor på bästa barnböckerna, filmkritikern Emma Gray Munthe har listat förra årets bästa filmer och dessutom finns här en rad tips med efterföljande samtal om romaner, tv-serier, poddar och filmer. Istället för en like får man som klubbmedlem en glasstrut av sina klubbkompisar när man tipsar om nåt kul. Och just den där glasstruten är precis så avväpnande som den ser ut i sin pastellrosa skrud.

– Egentligen kommer namnet bara av att det är trevligt och festligt med glass. Vem vill inte vara med i en Ice Cream Club? 

I dagsläget finns Ice Cream Club i App Store och är ständigt under utveckling. Och i framtiden hoppas Emil Kaiser att klubben vimlar av såväl initierade kulturprofiler som vänner som fungerar som kulturella filter för att vaska fram det allra bästa inom populärkultur.

3 listor du inte vill missa på Ice cream club (Du hittar appen i App Store)

1. Filmkritikern Emma Gray Munthes bästa soundtrack genom tiderna @graymunthe
2. Ice Cream Club-grundarnas bästa Heist-filmer @fredrik
3. Emils bästa familjefilmer @emilk

Close