Close

Nu kan du få vitaminterapi på Östermalm

Vitaminterapi har länge varit populärt bland hälsoentusiaster i USA – och nu kommer behandlingen till Sverige. Release Co på Östermalm är Sveriges första klinik specialiserad på intravenös och intramuskulär vitaminterapi – det vill säga vitaminbehandlingar i form av vitamindropp och vitaminshots.
Men hur funkar det egentligen och vad kan kan förvänta sig för effekter? Vi frågade Linus Mårtensson, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.

Hej Linus! Det här låter ju spännande men hur går det till egentligen?
– Du kan boka tid för behandling direkt på vår hemsida releaseco.se, alternativt via telefon eller genom att besöka kliniken. Man kan självklart också komma förbi för en drop-in tid. Alla måste, före behandling, fylla i en hälsodeklaration med frågor rörande medicinsk historik, eventuell medicinering, allergier etcetera. Sjuksköterskan går igenom hälsodeklarationen före behandlingen. Vid tveksamhet sker en konsultation mellan kund och sjuksköterska för att se om kunden kan genomföra en behandling.
Vilka slags behandlingar erbjuder ni?
– Vi erbjuder ett vitamindropp och två olika vitaminshots, där man under behandlingstiden kan vila, läsa en tidning och till och med titta på TV. Vi har enskilda behandlingsrum men också grupprum som kan bokas av sällskap på upp till 3 personer samtidigt. Behandlingarna tar från ett par minuter upp till 30-45 minuter. Endast legitimerade läkare eller sjuksköterskor ger behandlingar på Release Co.

Linus Mårtensson är läkare och specialist i allmänmedicin.

Varför ska man göra en sådan här behandling?
– Ökad stress, ett mer stillasittande leverne, dålig sömn, osund kosthållning samt en sämre näringstäthet i maten vi äter bidrar till till generellt försämrad hälsa och som en del i detta förstås också näringsbrister inklusive vitaminbrister. Vår vision är förstås en bättre folkhälsa grundad på i första hand goda livsstilsvanor. Med våra tjänster önskar vi att kunderna kan känna att de tar ett första steg mot en sundare livsstil, vilket förhoppningsvis kan ge ett ökat intresse för att förbättra sin hälsa även på andra plan.
Vilka fördelar kan man vänta sig efter en behandling?
– En av fördelarna med intramuskulärt och intravenöst givna vitaminer jämfört med de vitamintillskott som man äter är att man får en högre dos av vitaminer direkt in i blodbanan, då de inte behöver passera mag-tarmkanalen. Detta gör att kroppen potentiellt kan ta upp en större mängd av vitaminerna och eventuellt också snabbare. Intravenös behandling med vitaminer och mineraler finns redan i stora delar av världen och är stort i exempelvis USA. Några av de fördelar som personer i andra länder säger sig uppleva efter behandlingen är ökade energinivåer, stärkt immunförsvar, förbättrad hårkvalitet och finare hy.

Alla behandlingar innehåller någon typ av vitamin, visst stämmer det?
– Ja, vårt vitamindropp innehåller de flesta av B-vitaminerna samt C-vitamin. Vår vitaminshot B12 innehåller endast vitamin B12 medan B12+ innehåller en kombination av B1, B6 och B12.
Hur lång tid tar respektive behandling?
– Vitamindroppet tar 30-45 minuter, medan våra vitaminshots endast tar några minuter att ge.
Hur ofta ska man gå och göra detta?
– Det kan variera för olika personer hur ofta man kan göra det och individuella bedömningar behöver göras i varje enskilt fall. Generellt kan vitamindroppet ges 1 gång i veckan, medan vitaminshots högst skall ges varannan vecka. Detta förstås för att inte riskera för höga doser över tid.
Vitaminshot eller vitamindropp? Vad är skillnaden?
– Vitaminshots är intramuskulära behandlingar, vilket betyder att man ger vitaminerna i sprutform direkt in i muskeln. Vitamin B12 är viktigt för ett flertal av kroppens funktioner, såsom att bidra till en normal energiomsättning, ett hälsosamt nerv- och immunsystem samt en normal celldelningsprocess och det främjar även produktionen av röda blodkroppar. B12+ sprutan innehåller en kombination av B1, B6 och B12. Vitaminerna kan utöver ovanstående här bl.a. bidra till minskad trötthet samt att främja en normal protein- och glykogenomsättning. Vitamindropp är en intravenös behandling, där man tillför vätska i kombination med vitaminer direkt in blodbanan. The Signature, som är vårt vitamindropp är den bredaste behandlingen och innehåller vitaminer som kan bidra till en normal energiomsättning, minskad trötthet, skydda cellerna mot oxidativ stress, samtidigt som de kan hjälpa till att stärka immunförsvaret. Vitaminerna kan även främja hjärnans normala funktion, vårt nervsystem och stödja kollagenproduktionen som resulterar i hälsosammare hud, hår och naglar.

Det här låter som ett modernt innovativt hälsoföretag, hur vill ni uppfattas?
– Med tanke på att detta är en så pass ny behandlingsform i Sverige, trots att den varit etablerad runt om i världen ett bra tag, så har vi varit väldigt noggranna i våra förberedelser och i vår uppbyggnad av kliniken. För oss är det viktigt att våra kunder känner sig trygga i vår miljö och med det vi gör, vilket är anledningen till att vi Är registrerade som vårdgivare, för journal, tar upp medicinsk historik för varje kund och tar hänsyn till denna i vår bedömning kring huruvida behandling kan ges eller ej. Dessutom arbetar vi enbart med erfaren legitimerad vårdpersonal och har endast godkända preparat i våra dropp och shots samt lokala leverantörer av preparat och material.
Riktar ni er till någon speciell målgrupp?
– Vi välkomnar alla som är intresserade av hälsa och välmående!

Close