Close

Dusty Deco – designpionjären är tillbaka på Östermalm!

Formproffsen på Dusty Deco är tillbaka på Östermalm där allt en gång började. Vi har träffat duon bakom designdestinationen som kom att bli ett begrepp i inredningsvärlden – Memic och Lina Kjellvertz.

Dusty Deco är numera något av ett designbegrepp i Stockholm. Med unika möbler och föremål som stolt bar upp patina och karaktär skapade Dusty Deco för 10 år sedan en egen stil som medvetna stockholmare snabbt omfamnade. Sedan dess har Dusty Deco växt ur ett antal lokaler, tagit fram egna kollektioner och familjen har flyttat till Palma. Men, nu är Dusty Deco tillbaka med ny butik här på Östermalm, där allt en gång tog sin början. Vi har pratat med grundarna Edin Memic Kjellvertz och Lina Kjellvertz om den typiska Östermalmsstilen, auktions-missar och den nya butiken på Linnégatan/Grev Turegatan.

Det har skrivits spaltmeter om Dusty Deco under åren, men hur skulle ni själva beskriva Dusty Decos DNA?
EDIN: Hjärtat i Dusty Deco finns i vintagevärlden. Vi brukade resa till Frankrike, USA och Holland och gå på marknader för att möblera vårt hem och butikerna. Nu, med en egenproducerad linje reser vi inte lika mycket, men hjärtat finns ändå kvar där det började, så blandningen är eklektisk, konstnärlig och väldigt hemtrevlig.

Dusty Deco föddes ur ett akut behov att sälja av ett överflöd av loppisfynd. Hur gick det till?
EDIN: Ja exakt! Vi hade fyllt hem, källare och landställe så vi började sälja ifrån ett garage som vi hyrde på Gärdet. Det kickade igång ganska snabbt och ett par år och några butiker senare är vi här med egen linje, showroom i Palma och en nyöppnad butik på Östermalm.

Var hittar ni idag era bästa fynd?
LINA: Vi brukar besöka söndagsmarknaden i Santa Maria, men Edin shoppar mycket konst på gallerier runtom, många up and coming artister som han följer på sociala medier. Sedan kan jag vara en jäkel på att hitta skoj saker på spanska blocket, Wallapop. Nu häromdagen hittade jag ett gammalt vackert golvkakel till vårt landställe i Porto Cristo på Mallorca. Sådant är drömmigt att trilla över.

Man sover med Dusty och äter middag med Dusty.

Vad kan vi se fram emot i den nya butiken på Linnégatan?
LINA: Vi hoppas kunna visa kunderna en liten del av vår värld, att få blanda vår egen design med konst och objekt vi älskar. Det känns roligt och extra varmt om hjärtat att få en egen dörr i Stockholm – vår hemstad. Edin är så peppad, han älskar butik och det märks att han saknat det. Det blir nog en hel del pendling för butiken är hans nya bebis …

Hur hittade ni lokalen och varför kändes den rätt?
LINA:
Lokalen på Linnégatan 13 var tidigare en TV- och radiobutik och vi har alltid haft ett gott öga till den. Med sin gammeldags skylt och stora funkisfönster med djupa nischer stack den ut. När den visade sig vara tillgänglig så var det perfekt tajmning och vi blev så glada.

Den nya butiken ligger i hörnet Linnégatan/Grev Turegatan.

Hur har flytten till Palma påverkat er egen smak och skapande?
LINA: Kanske har vi blivit lite färggladare här. Det är färre oskrivna eller egenpåhittade regler att förhålla sig till generellt. Det faktum att man inte känner vartenda hörn och att man inte springer på någon man känner på mataffären gör något med en. Det är tryggt hemma på ett sätt, men här får man chans att skapa om sig själv och sitt liv och det är bra för inspirationen och fantasin. Vi kikar på saker på ett sätt som vi inte gör hemma, lyfter blicken till en fasad eller tar ett kort på en stenbänk i en park, små saker som sedan tas med i en designprocess utan att man reflekterar så mycket över det.

Idag är Dusty Deco både en inredningsstudio, butik och tillverkare – hur stor del av verksamheten är de olika delarna?
EDIN: Vår egen linje är den klart största delen. Men vintage är var vi kommer ifrån och där vår passion ligger så det är viktigt att blanda sortimentet med vintage. Ett inspirerande inredningsjobb ger nya idéer till kollektionen dessutom, så vi försöker vara bläckfiskar med åtta armar och göra allt. Det är svårt att välja bort delar när man har ett så skojigt jobb.

Vad saknar ni/saknar inte med Sverige och vad är det bästa med att bo i Palma?
LINA: Vi saknar familj och vänner självklart. Det svider i hjärtat ibland när vi får ett foto skickat från syskon eller någon kompis vardag. Det blir påtagligt att man inte är en självklar del i den vardagen. Vi saknar också att veta hur allt funkar och vem man frågar! Tråkiga saker som Skatteverket eller 1177 känns som en utopi i byråkratistöket vi lever i här varje dag. Skogaholmslimpa med prästost kan det ju också dagdrömmas om …

Hur skiljer sig Mallorca-bornas syn på inredning och stil från den svenska?
EDIN: Vilt! Här finns inga regler, ingen speciell standard eller trend, på gott och ont! Kika bara på Hemnet och jämför med den spanska varianten, Idealista, så får ni en idé. Det är mycket lysrör här och måttbeställda bokhyllor i hemska blanka träslag. Men samtidigt finns ju härliga textilier, prints och äldre anrika möbler så det är en vildare mix. Hemma är det ofta mer neutralt och svalt, det är renare .

Vilken är er favorit i det egna sortimentet just nu?
LINA:
Jag är väldigt förtjust i vår nya Herringbone-matta. Jag vill gärna ha en sån i vardagsrummet att sätta tassarna på i höst.
EDIN: Den gula Arco-fåtöljen sticker ut. Den brinner jag extra för just nu.

Hur samarbetar ni och vem gör vad i processen?
LINA: Jag är bakom kulisserna ritar och tar fram produkter och sköter press. Jag är också den som talar spanska så fix och trix styr jag. Men Edin är en människa som gillar att ha många bollar i luften så han åker till produktion, planerar släpp och invigningar samtidigt som han säljer i butik, hos kund, inreder och gör bokslut. Han är alla roller. Samtidigt.

Vad är fördelarna och nackdelarna med att leva och arbeta tillsammans?
LINA: Nackdelen är att jobbet inte riktigt tar slut när vi är hemma. Man sover med Dusty och äter middag med Dusty. Det kan vara krävande energimässigt, men samtidigt är det roligt att ha en gemensam passion. Förra veckan var vi till exempel i Milano. Edin hade varit hos en tygleverantör och på vintagemarknad i Parma, så jag och barnen åkte dit över helgen. Vi passade på att hälsa på en filtleverantör i närheten. Barnen får följa med när vi väljer plädar på dagen och sen äter vi pasta och gelato och strosar på gulliga Milanogator på kvällen. Det är arbete och nöje om vartannat hela tiden i en enda röra. Kreativt och kaosigt, men aldrig trist.

Får vi drömma så vore ett stort hotell på landet magiskt!

Hur ser den allmänna trenden ut inom inredning just nu – några material, färgsättningar eller former som syns mer än tidigare?
LINA: Färgmässigt börjar vi bli sugna på varmare toner som senapsgult, teracotta-rosa och bänstensbruna brända nyanser.

Om ni skulle välja ett designföremål som ni har ett extra gott öga till, vilket skulle det vara?
LINA: Jag älskar rotting, så möbler med rottingdetaljer är ett säkert kort om man vill sälja in något till mig.
EDIN: Jag har många drömmar, men jag skulle vilja ha ett Cy Twombly-verk, en bild på Stones av Dominique Tarle, en vägglampa från Jean Royere eller en förstautgåva av en Flag Halyard-fåtölj av Wegner. Men det kan ändras.

Arco Launch Chair av O.H Sjögren hos Dusty Deco.

Berätta om ert eget bästa loppis– eller auktionsfynd?
LINA:
Kanske inte det bästa men det mest minnesvärda var när Edin ropade hem en uppsättning Gunnar Nylund-vaser på Bukowskis. Han var så spänd på leveransen och när de äntligen kom så var paketet ungefär lika stort som en tändsticksask. Det visade sig att han hade köpt miniatyrer, men glömt att kolla måtten när han budade online. Jag har gjort något liknande en gång med klotljusstakar i mässing från Gusum till jul. Jag fick hem ett gäng pyttesmå varianter som ser ut att passa Barbie. Varje år har jag dem ändå på julbordet med pyttesmå julgransljus i. De var inte gratis så att säga, så jag måste ju använda dem.

Det kan vara både rockigt och eklektiskt även på Östermalm.

Finns det en typisk Östermalmsstil när det gäller inredning och hur ser den i så fall ut?
LINA: Ja, såklart finns väl klichéer som ljust och fräscht, arvegods och textilier från Svenskt Tenn. Men nja, vi har mött många undantag som bekräftar regeln. Det kan vara både rockigt och eklektiskt även på Östermalm, även om vi i förra butiken sålde mycket beige toner, mässing och ljusa lurviga textilier.

Ge oss ert bästa inredningstips?
LINA:
Mattor och lampor lyfter hemmet. Flera varma ljuskällor är alltid en bra idé!

Miles Zebra-soffa hos Dusty Deco.

Vad blir nästa steg för Dusty Deco?
LINA:
Får vi drömma så vore ett stort hotell på landet magiskt. Drömmar finns och vi är väldigt bra på att fantisera. Det räcker att hitta ett övergivet slott på spanska Hemnet för att vi ska gå igång och bygga koncept i huvudet. Realistiskt sett så är nästa steg att få in Dusty i fler butiker i Europa och så småningom i USA – och att ha väldigt roligt på vägen.

Close