Close

Kepsen i fokus

Asim Khandker och Alexander Frykberg Källåker var less på kepsar med stora loggor och tveksam kvalitet. Därför startade de tillsammans Stiksen – ett kepsvarumärke med passformen i fokus.

Hej Alexander! Du driver Stiksen tillsammans med Asim Khandker. Hur möttes ni två och hur föddes idén att skapa ett kepsvarumärke?
– Vi träffades vintern 2019 på SSE Business Lab, som är Handelshögskolans inkubator för startups. Där började vi prata om kepsen som plagg och varför det är så svårt att hitta genomarbetade kepsar med bra passform. Vi älskar båda att bära keps, men hade alltid haft svårt att hitta kepsar i rätt storlek och med ett lite mer avskalat uttryck. Vi insåg att fler måste uppleva samma sak och det tycker vi har visat sig stämma. Folk uppskattar att vi erbjuder olika storlekar och att våra kepsar inte har stora logotyper eller annan grafik som är så iögonfallande.

Vad betyder namnet – Stiksen?
– Det kommer från när Asim gick i högstadiet. Där hade han en lärare som alltid bad honom ta av sig kepsen när han kom in i klassrummet och efter varje lektion sade han alltid på skämt ”Ta på dig kepsen och stick sen”. Omskrivet blev det till Stiksen. Så namnet är taget från ett roligt minne, men vi tycker också att den anekdoten väcker frågor om vad som är accepterat och varför. Det knyter också an till en större vision att, genom att jobba med just kepsen som plagg, göra den accepterad i fler sammanhang. Vi hoppas som varumärke kunna bidra med att överbrygga klyftor mellan olika kulturer och öka toleransen i samhället. Till det vill vi som ett litet bolag dra vårt strå till stacken.

Det har gått oerhört bra för er väldigt snabbt – när förstod ni att ni hade lyckats?
– Jag vet inte om vi någonsin kommer säga till oss själva ”Nu har vi lyckats”. Men naturligtvis känns det väldigt roligt när vi kan uppnå något som kändes otänkbart för bara ett år sedan! Och något som vi båda älskar och som vi säkert aldrig kommer sluta uppskatta är att se människor på stan i våra kepsar. Vi känner en otrolig glädje och ödmjukhet inför det. Och såklart att få feedback från nöjda kunder.

Vem drömmer ni om att se i era kepsar?
– Vi har båda ett stort kulturintresse och har en bakgrund inom musik. Så det skulle vara någon kulturutövare som vi respekterar. Idris Elba är en sådan person som skulle vara en dröm att se i våra kepsar, men det finns många!

Vad skiljer Stiksens kepsar från andra?
– Kepsar är traditionellt något som tillverkas mycket under licens, precis som solglasögon och parfymer, till exempel. Det gör att många varumärken inte lägger så stor vikt vid sina produkter och det tycker vi märks. Vi som lägger allt fokus på kepsar, och som älskar kepsen som plagg, försöker jobba mycket med detaljerna för att få till rätt kvalitet och passform. En viktig sak för oss är att jobba med både social och ekologisk hållbarhet. Det innebär att vi idag enbart använder ekologiska eller återvunna tyger. Vi gör även en del av vår tillverkning hos ett kvinnokooperativ som heter Tanapara Swallows, vars mål är att stärka kvinnor i Bangladesh, genom att skapa ekonomisk och social medvetenhet.

Vad är viktigt med en bra keps?
– Det absolut viktigaste är nog passformen. Vi erbjuder olika storlekar och tycker det är viktigt – människor ser ju olika ut. Vilken modell man sedan passar i beror mycket på vilken huvudform man har. De som har ett mer avlångt huvud brukar föredra en lägre profil på kepsen och har man en rundare form kan en högre, mer uppbyggd keps vara bra. Materialet är en annan sak som spelar stor roll för helheten. Vi har till exempel en serie i en väldigt fin återvunnen ullkvalitet. Den passar väldigt bra till en mer dressad outfit, medan en lite grövre kanvas kan vara toppen om man istället vill komplettera med något ledigare, för en mer vardaglig look.

Vilken är bästsäljaren män/kvinnor?
– Vår modell som är gjord i funktionsmaterialet Ventile har sålt riktigt bra, framför allt i mörka färger som svart och mossgrönt. Ventile är ett fantastiskt material som är vattentätt och har en väldigt fin struktur. Det är gjort helt i ekologisk bomull, så till skillnad från många andra funktionsmaterial patineras det väldigt fint. Så rätt skött blir det bara finare med tiden. Ett levande material helt enkelt.

Vilka är era egna favoriter?
– Vi båda är väldigt förtjusta i vår senaste modell som heter 109. Det är en klassisk ”flat brim”, det vill säga den har en platt, lite rundare skärm och en krona med relativt låg profil.

Vilka trender kan man se inom kepsmodet just nu?
– De senaste åren har den så kallade ”dad cap” varit väldigt trendig och det håller nog i sig ett tag till. Det är en okonstruerad modell som ger en låg silhuett. Vår variant av den heter 105. Men vi tror och hoppas verkligen på att folk kan hitta ”sin” modell som de verkligen passar i och kanske inte bara köper det som råkar finnas på hyllan hos de stora kedjorna.

Ni har kontor på Östermalm – hur ser det typiska kepsmodet ut på Östermalm?
– Om det finns ett typiskt kepsmode på Östermalm är det nog att man använder kepsen för att få en klassisk outfit lite mer sportig. Det tycker vi att man ser väldigt mycket av. Och många gör det otroligt snyggt!

Hur ser framtidsplanerna ut för Stiksen?
– Hittills har vi haft stort fokus på egen e-handel, men efter att vi har märkt ett stort intresse från många återförsäljare, kommer vi att jobba mycket med att komma ut även i de leden. Utöver det jobbar vi hela tiden med att ta fram nya kepsar och att få dem så bra det bara är möjligt. Det är något av det roligaste med detta, att hela tiden utmana oss själva och att alltid förbättra det vi gör.

Close