Close

Julen har kommit till Svenskt Tenn

Årets jul på Svenskt Tenn har hämtat inspiration från nostalgi och sagornas värld och får i år färg och form av illustratören Maja Sten.

Illustratören Maja Sten samarbetade med Svenskt Tenn första gången 2005, då hon tillsammans med Eva Schildt skapade Svenskt Tenns ekollonformade dörrstopp. För julkollektionen 2023 har Maja Sten skapat en serie juldekorationer och textila produkter exklusivt för Svenskt Tenn, däribland julgranskulorna Goda Ting och mässingshängena Kristyr.

Maja Sten.

De handmålade julgranskulorna Goda Ting för tankarna till julbordets sötsaker, med mönster inspirerade av spritsad kristyr på pepparkakor och pepparkakshus. Kollektionens textila mönster Fålar Fem introduceras som bordsduk och servett, hantverksmässigt tryckta med blocktryck. Till julkollektionen hör också årets toppstjärna – en fågel i mässing, inspirerad av svensk folkkonst. Maja Stens vision var att skapa en fågel med en känsla av pappersslöjd, och hon klippte därför fågelns originalform i papper.
– Jul är ett ord som för mig har fått nya betydelser under livets gång. Som barn var ordet fyllt av förväntan, som vuxen uppskattar jag framför allt ledigheten och dofterna. Jag har dock alltid varit fascinerad av julsaker, speciellt hängen till granen, och jag minns fortfarande lukten av kistan med julsaker som vi släpade ner från vinden dagen före julafton. Kanske är det känslan av den skattkistan som jag försökt återskapa med årets kollektion, berättar Maja Sten, årets formgivare för julen på Svenskt Tenn.

Goda ting av Maja Sten.

Från Svenskt Tenns rika designarkiv presenteras Josef Franks mönster Catleya i en brun färgställning enligt Franks original. Mönstret, som skapades av Josef Frank på 1930-talet, pryds av blomstermedaljonger inramade av blommor så som liljor, nejlika och pensé, och är döpt efter den orkidé som växer i Sydamerikas regnskogar. Svenskt Tenns karakteristiska elefantmönster återlanseras också i en brun nyans. Elefant är det enda mönster som grundaren Estrid Ericson formgav för företaget, och trycktes för första gången på 1930-talet.
– När mörkret faller kan nostalgi och varma minnen från förr skapa en känsla av trygghet. Vi hoppas att Svenskt Tenns jul kan bidra till både inspiration och en stunds lugn i julstöket, med Maja Stens sagoinfluerade kollektion i fokus och en omfamnande vardagsrumsmiljö som bjuder in till årets julutställning i Strandvägsgalleriet, berättar Tora Grape, marknadschef på Svenskt Tenn.

Klassiska elefanter i brunt.

I januari 2024 inleds Svenskt Tenns hundraårsjubileum. Under hela året kommer Estrid Ericsons livsverk att uppmärksammas; från tennverkstaden på Kungsholmstorg, till det mer än tre decennier långa samarbetet med arkitekten och formgivaren Josef Frank. Bland annat kommer aldrig tidigare producerad formgivning hämtad från Svenskt Tenns arkiv att presenteras, däribland Stockholmsskåpet, i design av Josef Frank 1930-1950.

Close