Close

Beridna högvakten – en stolt tradition

Beridna Högvakten, Stockholm, Sweden 2019

Varje år mellan april till september går eller rider vaktparaden genom centrala delar av Stockholm till slottet där vaktavlösning sker. Den Beridna Högvakten är en tradition från 1700-talet som har bevarats och moderniserats. När det är beriden vaktparad deltar Livgardets Dragonmusikkår och ritten sker till pampig blåsorkester och pukor. Det har blivit en populär turistattraktion och de flesta stockholmare anser att det är ett kulturarv värt att bevara.

Vaktparaden sker inte varje dag utan på utvalda dagar och bara under sommarhalvåret, vilket gör att många ser det som ett vårtecken. Vilka dagar och om vaktparaden sker till häst eller till fots kan man se på Försvarsmaktens hemsida där det finns en kalender. Beriden högvakt äger rum fyrtio gånger om året.

Beridna Högvakten är inte en självklarhet. Den höll på att avskaffas 1982 när den dåvarande ÖBn lämnade in ett förslag till riksdagen att dra in den Beridna Högvakten. Förslaget fick stöd av Riksdagens fredsorganisationsutredning, men något beslut togs aldrig. Då engagerade sig några frivilliga och bildade Föreningen för Beridna Högvakten. Vad många inte känner till, är att det är medlemmarna i föreningen som äger hästarna. Så går man med i Föreningen för Beridna Högvakten blir man faktiskt hästägare och dessutom beskyddare av en tradition.

Beridna Högvakten, Stockholm, Sweden 2019

Föreningen äger åttio hästar som står uppstallade på Lidingövägen tillsammans med polisens hästar. Varje år köps det in sex till åtta unghästar som utbildas vid Strömsholm. Ibland köps äldre hästar som då måste tränas i trafiken och får vänja sig vid ljudet av en blåsorkester. Hästarna pensioneras när de är arton år och placeras hos fodervärdar som uppfyller högt ställda krav. Sina sista år får pensionärerna njuta av lata dagar i hagen och en och annan ridtur.

Visste du att Livgardets Dragonmusikkår är en av få musikkårer i världen somrider och spelar samtidigt? De rider och ackompanjerar Beridna Högvakten med marschmusik. De spelar även modernare musik och ett sådant exempel är det Aviciimedley som spelades i april 2019 i samband med en vaktavlösning vid slottet. Alla instrument spelas med höger hand för med vänster håller musikerna i tyglarna. Pukhästarna styrs med fottyglar som är kopplade till stigbyglarna, så att ryttaren kan hålla i pukstockarna med båda händerna.

Beridna Högvakten startar på Lidingövägen klockan 11.35 och rider därefter förbi Stureplan och Norrmalmstorg och är framme vid slottet för vaktavlösning ungefär klockan 12.15. På helger startar de en timme senare. Beridna Högvakten deltar även vid andra festliga tillfällen som bland annat statsbesök, på Kungens födelsedag, Nationaldagen och Riksmötets högtidliga öppnande.

Flera gånger om året ordnas dagar när stallarna öppnas och det finns möjlighet att se hur hästarna har det. För den som är intresserad går det även att följa hästarna både till vardags och vid högtid på Facebook och Instagram.

Close