Close

Trefaldig trotjänare

På Majorsgatan gömmer sig en av Sveriges vackraste kyrkobyggnader – som i dag hyser medlemsklubben Soho House.

Trots att tredaldighetskyrkan på Östermalm kan räknas som ett arkitektoniskt mästerverk är den förvånansvärt okänd. Kanske beror det på läget, med adress på en av stadsdelens mest oansenliga och bortglömda gator – den blott 140 meter långa Majorsgatan. En anspråkslös gata man sällan hamnar på om man inte råkat köra för långt på Humlegårdsgatan i riktning mot Östermalmstorg, och plötsligt måste svänga av mot Linnégatan när bilvägen tar slut. Kyrkans historia börjar år 1893 när Trefaldighetsförsamlingen utlyste en arkitekttävling om en ny kyrkobyggnad. Efter en viss oenighet i juryn föll valet slutligen på Johan Laurentz. En man som gärna följde tidens strömningar och trender.

Foto: Wikimedia Commons

För att bygga en storslagen kyrka behövs förstås pengar, något församlingen hade ont om. Men tack och lov fanns änkan Emma Benedicks, som hade ärvt en större förmögenhet av sin far Michael, hovjuvelerare, och senare även av sin make, bankmannen Carl Theodor Benedicks. En pikant detalj i historien, åtminstone med dagens synsätt, är att Emma och Carl Theodor var kusiner. Så tack vare en generös donation från Emma Benedicks kunde kyrkobygget dra i gång och redan 1894, bara ett år efter att Johan Laurentz började rita, stod byggnaden klar.

Laurentz valde den för tiden trendiga nygotiska stilen, som precis fått ett uppsving efter att engelsk inredning blivit populärt i Sverige. I England peakade annars nygotiken redan vid 1700-talets mitt med den trendsättande möbeldesignern Thomas Chippendale.

Byggnaden är uppförd i rött tegel med dekorativa detaljer i kalksten och sandsten. Silhuetten utmärks av ett högt mittparti med fönster i övervåningens kyrksal, som flankeras av sidopartier med portaler. Redan vid invigningen ansågs kyrkan som både märklig och mästerlig, och ägnades en stor artikel i de svenska arkitekternas tidskrift. Inte minst hyllades den goda planlösningen och ypperliga akustiken.

Kyrkan byggnadsminnesförklarades 1970, som den första frikyrkobyggnaden i landet och fastigheten är även blåklassad av Stockholms stadsmuseum – vilket innebär att bebyggelsen bedöms ha mycket höga kulturhistoriska värden. I början av 2000-talet blev det allt glesare i kyrk­ bänkarna. Församlingen krympte i takt med medlemmarnas stigande ålder, och 2014 hade man inte längre råd att bära kostnaderna för kyrkobyggnaden och beslutade sig för att sälja.

Köpare blev Jonas Åkerlund, kanske mest känd för att ha regisserat musikvideor åt artister som Madonna, Lady Gaga, Metallica och Rolling Stones, men även långfilmer och Netflix-serien Clark om Clark Olofsson. Åkerlund blev dock inte särskilt långvarig i sitt nya hem. 2022 sålde han i sin tur vidare byggnaden till den exklusiva medlemsklubben Soho House, ett koncept som startade i London 1995 och nu finns över hela världen.

Så nästa gång du promenerar Humlegårdsgatan upp mot Östermalmstorg, sväng till vänster efter Allers huvudkontor och Office Depot, in på Majorsgatan och låt dig förundras av en av Sveriges vackraste kyrkobyggnader.

Text: Oskar Hammarkrantz

Close