Close

Hale lär ut konsten att andas

I våras öppnade ett renodlat andningscenter på Östermalm – Hale Center. Bakom konceptet står den gamla Chicago- och New Jersey-backen Johnny Oduya som efter sin hockeykarriär fokuserat på holistisk hälsa i allmänhet och medveten andning i synnerhet. Det kallas breath work – konsten att andas medvetet och det finns en rad olika tekniker beroende på vad man vill uppnå. Men behöver man verkligen gå en klass för att lära sig att andas, och i så fall varför? Vi bad Johnny förklara andningens konst och nytta.

Hales grundare tillika fd hockeyproffset Johnny Oduya. Foto: © Charli Ljung

Hej Johnny! Hur kom du själv i kontakt med breath work?
– Det var för sex år sedan i USA när jag slutade spela hockey och befann mig i någon slags övergång i livet. Det är ofta vid sådana tillfällen folk kommer i kontakt med breath work av någon anledning. Jag provade lite olika tekniker och förstod ganska snart att det här var något oerhört starkt. Några år senare åkte jag och Daniel (Daniel Müller, medgrundare av Hale. Reds anm.) till Bali på en kurs i breath work och då fördjupades mitt intresse för andningens betydelse. Jag kände där och då att fler måste få lära sig det här. Sedan startade jag och Daniel Hale på Östermalm 2019.

På vilket sätt upplevde du att breath work hjälpte dig?
– Det förbättrade mitt generella välmående och gav en känsla av lugn, hoppfullhet och en bra syn på livet. En känsla av att allt är ok – vilket många som provat vittnar om. Ibland är vi så mycket uppe i våra huvuden och för lite i kroppen, det är inte alltid så lyckat. Med breath work landar man i sin kropp och hittar ett nästan meditativt stadie. På samma sätt som med meditation. De flesta upplever det som oerhört powerful.

Rent konkret – hur går en klass på Hale till?
– Vi vill att man ska genomgå en resa hos oss så att man utvecklar sin kapacitet och förstår andningens inverkan. Rent konkret signar man upp sig på ett inledande intro och sedan har vi en klass på en timme i ultimate breathing med en guide som tar dig genom hela klassen. Sedan fortsätter man med olika klasser beroende på vilken teknik man vill utveckla och vad man har för syfte.

Måste man verkligen gå en kurs för att lära sig att andas när det är något vi gör av naturen hela tiden?
– Jag brukar jämföra det med att man kan ifrågasätta om en fotbollspelare verkligen måste löpträna om man i alla fall ska springa under fotbollsmatchen! Vårt andningsmönster förändras ju också vid till exempel stress och oro. Just eftersom vi andas hela tiden är det extra viktigt att andas på ett medvetet sätt som hjälper oss att prestera och må så bra som möjligt.

Vilka hälsofördelar kan man vänta sig av breath work?
– Många upplever att det lindrar stress och oro, andra presterar bättre eller får bättre sömn. Det är ingen helhetslösning men ett komplement till att må bra. Och det häftiga är att det ger både psykologiska och rent fysiologiska effekter. Till exempel påverkar andningen hormonella balanser och syreupptagning i kroppen. Vi har också haft många som har haft covid som använt breath work för att träna upp lungkapaciteten igen.

Vilket är det vanligaste misstaget vi gör med vår andning?
– Det är att vi andas genom munnen och högt upp i bröstet.

Hur ska vi göra i stället?
– Försök att andas genom näsan så mycket det bara går. Kan man lära sig det så har man mycket gratis.

Close