Close

Gula Änglarna, gör skillnad för de mest utsatta

Historien om Gula Änglarna börjar med två väninnor som blev illa berörda över att fler och fler hamnade utanför samhällets skyddsnät och bestämde sig för att göra något. De gav sig helt sonika ut på gatan med kaffe och smörgåsar och pratade med de hemlösa.

Det var 1996 som Ethel Dahlman och Gudrun Andersson startade Gula Änglarna. Ethel arbetade som församlingssyster i Oscars församling och det kom många hemlösa till expeditionen som behövde hjälp. Ethel pratade då med kyrkoherden om den oroande utvecklingen och frågade om de inte borde gå ut till de behövande.

Kyrkoherden svarade – även om vi predikar från morgon till kväll så blir inte dina hemlösa mätta, gå ut till dem Ethel!

Gudrun och Ethel tog sig till Centralen där de mötte alkoholisterna och vidare till Plattan där heroinisterna höll till. Många hörde talas om Gudrun och Ethel och ville hjälpa till. Då tänkte väninnorna att det vore praktiskt om alla volontärer hade likadana jackor så att de kändes igen. Den dagen var gula jackor på extrapris, så det blev gula jackor som införskaffades.

När de kom till Plattan i sina gula jackor med kaffe och smörgåsar utbrast en hemlös – titta, här kommer gula änglar! Så uppstod namnet Gula Änglarna.

Gula Änglarna är en ideell förening beroende av insamlade och donerade pengar. Organisationen arbetar inte bara med uppsökande verksamhet ute på gatan utan har också en mottagning där hemlösa, fattigpensionärer och ungdomar kan söka hjälp för att komma på fötter igen. Det kan handla om att betala en hyra för att undvika att personen vräks och hamnar på gatan, hjälp med nya tänder så att den behövande kan söka jobb, glasögon till äldre vars pension inte räcker till eller matkuponger när pengarna är slut. Det handlar om hjälp snabbt, en punktinsats.

– Ibland är det akut och då kan man inte vänta på att byråkratin ska mala färdigt, säger Ethel med bestämd blick.

Under 25 år har organisationen samlat in pengar och Ethel säger att hon är evigt tacksam Östermalmsborna som verkligen stödjer verksamheten. Alla bidrag är uppskattade. Även varma jackor och skor värdesätts högt när det är kallt. Alla pengar som kommer in går oavkortat till de behövande, organisationen har mycket små omkostnader. Gula Änglarnas expedition inhyses gratis en trappa upp hos Frälsningsarmén i Templet på Östermalmsgatan 69. – Vårt fina samarbete med Frälsningsarmén är en välsignelse, menar Ethel. Ett 20-tal volontärer hjälper till på expeditionen som har öppet alla vardagar och medlemmar i Odd Fellows organiserar kön och delar ut kölappar. Medan de hjälpsökande väntar är de välkomna att äta frukost i Frälsningsarméns kafé.

Som en volontär uttrycker det, – det handlar om akut hjälp, men också om gemenskap och om att vara en lyssnande medmänniska. Många vill gärna berätta om sina tragiska livsöden.

Ett stort bidrag kommer varje år in genom Gula Änglarnas vinterkonsert som hålls i Oscarskyrkan. Tomas Ledin, som är gift med Gudrun Anderssons dotter, fick en uppfordrande fråga från sin svärmor om han kunde ställa upp och ge en konsert. Sedan dess ställer inte bara Tomas Ledin upp, utan han lyckas även få dit andra artister, som alla uppträder ideellt. Det brukar vara en fantastiskt varm och mycket uppskattad konsert i en fullsatt kyrka.

– Tomas har gjort så mycket för Gula Änglarna genom åren. Vi är honom evigt tacksamma, säger Ethel.

Hur orkar då Ethel Dahlman? Denna eldsjäl som har stridit för de svagas rättigheter under hela sin livstid och nyss fyllt 83 år.  

– Ni anar inte hur bra det känns när man har hjälpt någon till ett lite bättre liv, svarar Ethel. Det är den bästa känslan man kan ha och den drivkraften är fortfarande väldigt stark inom mig. Jag kommer inte lägga av. Jag brukar säga att jag kör tills jag dör!

Close