Close

Anna Cappelen – där historia och samtid möts

Hon föddes in i familjeföretaget som driver några av Stockholms främsta hotell. Anna Cappelen förvaltar idag den anrika historien med blicken mot framtidens gäst.

Hon häller upp en kopp rykande hett te och säger:
–  Det här är hotellets eget signatur-te. En blandning av Lapsang souchong och Earl Grey.

Hon är servitören som just dukat upp en silverbricka med kaffe och te åt mig och jag befinner mig i en svit som vetter mot Strandvägen på Hotel Diplomat. Hon lämnar rummet med en vänlig nickning och strax därefter hörs en lätt knackning  följt av ett försiktigt Hallå!

Anna Cappelen – ledaren för det hela så att säga – har anlänt. Närmare bestämt är Anna Cappelen delägare i och arbetande styrelseordförande för Hotel Diplomat och Villa Dagmar. Anna, vars far Sune Malmström en gång i tiden grundade Hotel Diplomat, slår sig ned i fåtöljen och häller upp en kopp Diplomat-te.

– Det var min farmor Lisa som tog fram det här teet. Hon var en stor tedrickare och drack nästan bara Lapsang souchong. Det blev populärt bland gästerna så vi har fortsatt med den här blandningen, berättar hon.

Även Sune Malmström var en stor tedrickare, berättar hon, och grundade en gång i tiden här på hotellet på Strandvägen som än idag har en av Stockholms bästa After noon tea-menyer.

Hotel Diplomat

Anna Cappelen och hennes syskon äger idag Hotel Diplomat och Villa Dagmar på Nybrogatan. Tillsammans driver de familjeföretaget under en extern vd i Lina Gabrielson. Just här i sviten på Hotel Diplomat, med utsikt över ett idag soligt Strandvägen, känns historiens vingslag lite extra. För det har faktiskt inte alltid varit fullt så tjusigt här. För att göra en lång historia kort stod de första husen på Strandvägen klara år 1882. Innan dess var dagens paradgata en sumpig historia som hyste stadens fattigkvarter. Vid sekelskiftet ville dåvarande kung Oscar II bygga en paradgata i Stockholm för att kungafamiljen skulle kunna hälsa våren välkommen. Sumpstranden blev till en paradgata och fick namnet Strandvägen. År 1904 var det bara nr 7 som inte var bebyggd. Men några år senare, 1911, stod även sjuan klar i en praktfull jugendstil och anses än idag av många som det vackraste bygget på hela Strandvägen. Byggherre för projektet var när det begav sig A Boström och huset på nr 7 fick sedermera namnet Boströmska Palatset.

– Strandvägen 7C förvärvades sedan av min farmors föräldrar, Karl och Dagmar Bergsten. Under depressionen tömdes de stora våningarna på hyresgäster. Men 7C lyckades skapa intresse hos utländska ambassader och under 30–50-talen hyrdes 7C av rumänska, chilenska, persiska, ungerska, italienska och kanadensiska ambassader, berättar Anna Cappelen. 

1940 tog hotellverksamheten sin försiktiga början när hela första våningen hyrdes ut som hotellrum under namnet Strandvägs-pensionatet. Annas far, Sune Malmström, då inom shipping, noterade det stora intresset för pensionatet och 1962 byggdes på hans initiativ Rumänska Ambassadens lokaler om till 15 hotellrum. Den stora efterfrågan gjorde att Sune Malmström sedan tog beslutet att köpa ut sina syskon och bygga om hela byggnaden till ett modernt hotell. Inredningen gjordes av NK inredning och hotellet fick sitt namn –  Hotel Diplomat.

För Anna Cappelen stod det tidigt klart att hon ville verka inom familjens hotellverksamheter.
– Pappa pratade så fint om det han gjorde och jag tyckte om, och tycker fortfarande om, hotell. Människorna, servicen, konsten, designen, musiken, drycken och maten – det är ett oerhört brett område, konstaterar hon och drar sig till minnes de små familjeägda hotell som familjen brukade besöka under skidsemestrarna i Alperna.

– Det var ofta familjeägda hotell med lång tradition och bra service. Pappa valde noga hotell när vi reste. Det behövde inte vara lyxigt – men väl omhändertaget.

Just dessa aspekter är fortfarande viktiga i arbetet med att driva ett modernt hotell, enligt Anna Cappelen. Det är inte hela världen, menar hon, om något blir fel. Bara servicen är professionell och problemet tas omhand på ett bra sätt.


”Framtidens hotell måste vara mer än bara boenden”

– Ett bra bemötande gör att man snart glömmer om något gått fel. Sedan tycker jag att det är viktigt att man snabbt får bagaget till sitt rum och att allt med servicen går smidigt. Sen uppskattar jag även kontinuitet och tradition, säger hon.

Efter praoperioder på såväl Grand Hôtel som Hotel Anglais – som hon enligt egen utsago fullkomligt älskade – provade Anna Cappelen sina vingar utomlands. Hotellstudier i Schweiz och några praktiserande år inom hotell i London, New York och Paris förberedde henne på rollen hon idag har i familjeföretaget. Hennes halvbror Sune är hotelldirektör på Villa Dagmar och systern Lovisa Malmström ansvarar för hotellens konst. Annas dotter Pauline, ett av fyra barn till paret Cappelen, sköter också idag den uppskattade konceptbutiken Gazebo på Villa Dagmar och är kreativt ansvarig.

Anna har en lång och gedigen erfarenhet av såväl hotellbranschen som av det som kallas destinationsmarknadsföring. Det senare tillskansade hon sig som ansvarig för EU-möten på Göteborg & Co där hon även blev kvinnan som tog EU-toppmötet till Sverige. Idag sitter hon utöver sitt arbete i familjeföretaget även med i flera styrelser – däribland Gustav III Kommitté som är en del av ett europeiskt projekt för att bevara hantverk.

– Det är så viktigt att bevara och stötta hantverket i Europa, inte minst för hållbarhetens skull, förklarar hon och bläddrar några sidor framåt i sin anteckningsbok.

Hon har bett om att få se intervjufrågorna i förhand och har noga förberett sig genom att skriva ned sina svar i en anteckningsbok. ”Här!” säger hon lättad. Hon tycks ha hittat anteckningen hon sökte i boken.

– Du undrade om jag hade några förebilder? Jo, nyligen var jag på ett möte med EU:s president Ursula von der Leyen och jag måste säga att hon är en förebild, säger Anna Cappelen och förklarar:

– Jag blev väldigt imponerad av henne. Hon kom på minuten i tid, var oerhört väl förberedd, vänlig och proffsig. Hon har dessutom sju barn!

Villa Dagmar

Förutom EU:s president nämner Anna sin make, affärsmannen Fredrik Cappelen.

– Jag har pratat mycket med Fredrik om chefskapet. Han blev årets ledare 2004 och har kommit med bra råd tycker jag. Bland annat det här med att förbereda sig väl och vara påläst för då känner man sig trygg, säger hon och exemplifierar med sina anteckningar inför det här mötet.

Hon tillägger även hur mycket hon uppskattar såväl sina fyra barn som glädjen hos Hotel Diplomats vd Lina Gabrielson. Även pappa Sune Malmström har format hennes sinne för hotellverksamhet och att leda ett företag.

– Pappa spred ingen oro runt sig. Han var lugn och tog sin tid när han fattade beslut. Sedan var han mån om personal och kontinuitet så han startade något som vi kallar 10-årsklubben. Det är en klubb för våra medarbetare som jobbat mer än 10 år. Den finns kvar än idag.

Det är nu över åtta år sedan Anna tog över som arbetande styrelseordförande. Hon har sinne för detaljer och ett gott öga för vad gästerna vill ha – och inte minst för vad de kommer att vilja ha i framtiden.

– Framtidens hotell måste vara mer än bara boenden. Den moderna gästen vill ha gym/spa, konferensrum, butik och så vidare. Här på Diplomat har vi till exempel frisersalong, butiken, spabehandlingar och vår nygamla cocktailbar Andy’s.

Hon medger att hon är aningen arbetsskadad och ser brister där vi nu sitter i den till synes prickfria sviten – brister som gästen kanske inte ser direkt.

– Men jag har lärt mig att inte ta det när jag sitter här med dig, utan istället se till att det åtgärdas efteråt.

Det var nu drygt ett år sedan Villa Dagmar slog upp sina portar på Nybrogatan 27 på Östermalm. Anna, hennes halvbror Sune M Malmström, arkitekt Per Öberg och Helena Belfrage, som stått för inredningen, var teamet bakom pitchen på ett exklusivt boutiquehotell. Det var flera hotellentreprenörer med i fajten om vem Stockholms stad skulle ge tillgång till fastigheten på nr 27. Team Villa Dagmar vann som bekant.

Vad tror du det var som gjorde att ni vann?
– Vi hade en bra idé helt enkelt! Och så tror jag att det var en fördel att vi är ett familjeföretag. Hotellet gränsar ju till Saluhallen som också består av flera familjeföretag.

Blev Villa Dagmar det ni hade hoppats att det skulle bli?
– Ja, det blev det. Vi ville skapa en internationell känsla och blanda historien som byggnaden besitter med det moderna boutiquekonceptet. Så blev det verkligen, konstaterar Anna Cappelen.

Även Villa Dagmar har sin historia som knyter an till konstsamlaren och affärsmannen Karl Bergsten och hans hustru Dagmar. Nummer 27 på Nybrogatan var nämligen en gång i tiden hem åt Axel Munthe, vars far i sin tur grundade Apoteket Vita Björnen. Dagmar och Karl Bergsten inspirerades av Axel Munthes villa San Michele på Capri när de inredde sitt hem i Båstad – och i Villa Dagmar sluts så cirkeln mellan paret Bergsten och Axel Munthe. Idag är inredning och stil inspirerad av italienska San Michele och bär farmor Dagmars namn. Men det var inte alldeles självklart vilken del av den mångfacetterade historien på Nybrogatan 27 som skulle bli grund för hotellet.

– Det låg även en gammal karamellfabrik i bakdelen av byggnaden – Pix Karameller. Det var också ett uppslag. Men vi landade i att bygga idén på Dagmar. Hemma hos Dagmar var det vackra blommor, god mat och trevligt. Precis som på Villa Dagmar, förklarar Anna Cappelen. 

Anna Cappelen ögnar igenom sin anteckningsbok och försäkrar sig om att jag har fått med allt. Sedan lägger hon boken åt sidan – intervjun är över. I hissen på väg ned glimtar en mer privat sida fram. Till exempel framkommer att även Stockholms egen hotelldrottning anser att lysknappar och duschar på hotell allt som oftast är ologiska gåtor. Just en enkel ljussättning har hon faktiskt stridit för på Villa Dagmar, men fått ge upp inför teknikens under.

– Utvecklingen är så avancerad så ofta blir det krångligare än man hade önskat ändå!

Men trots ologiska lampor, bångstyriga duschar och viss arbetsskada så älskar Anna Cappelen fortfarande att bo på hotell.

– Jag älskar det jag gör och jag älskar att bo på hotell. Nästan alltid, oavsett var, när och hur, så kommer man hem från en hotellvistelse med ny energi och nya upplevelser.

NAMN: Anna Cappelen.
BOR: Strandvägen.
FAMILJ: Maken Fredrik Cappelen och fyra vuxna barn och fem barnbarn.
GÖR: Arbetande styrelseordförande och delägare av Villa Dagmar och Hotel Diplomat.

Close