Close

”De är enhörningar – sällsynta varelser som sticker ut”

Journalisten Kina Zeidler har fått unik access till personerna bakom våra mest framgångsrika techföretag. Resultatet är boken ”Det svenska techundret”. Här förklarar hon varför idéer är överskattade och vem som egentligen är tech-Sveriges största rockstjärna.

Kina Zeidler

I början av 2013 myntades uttrycket ”det svenska techundret” av tidningen The Economist. Nu släpper författaren och journalisten Kina Zeidler en bok med samma titel, där hon porträtterar personerna bakom de största svenska tech-succéerna. Det senaste decenniet har företag som Mojang, Skype, Spotify, Avito och King gjort Sverige till en tech-nation i världsklass.
– Just nu skrivs näringslivshistoria som är helt fantastisk. Jag har följt många av de här entreprenörerna under flera år och när förlaget frågade om jag kunde konkretisera allt till en bok kändes det självklart, förklarar Kina Zeidler.

Kina har satt skidsäsongen i Verbier på paus och flugit hem till Stockholm för att göra intervjuer. Vi träffas på kontorshotellet A House på Östermalmsgatan, och trots att Kina inte har någon kontorsplats här själv hälsar hon glatt på människor i vart och vartannat rum.

2013 etablerades unicorn som ett begrepp i affärsvärlden. Med det menas ett tech-företag som värderas till över en miljard dollar. Just nu finns det drygt 260 enhörningsbolag i världen. Flest unicorns per capita finns i Silicon Valley, och på andra plats kommer Sverige. Det är bland de svenska enhörningarna som Kina Zeidlers bok tar avstamp.

Niklas Zennström. Foto: Yvonne Åsell

Det gemensamma framgångsreceptet är högteknologiska lösningar på enkla problem – som når väldigt många människor. Alla vill lyssna på musik (Spotify), prata i telefon gratis (Skype), se vem som ringer (Truecaller) och få det de beställer direkt hem till dörren (Apotea).
– Skype-grundaren Niklas Zennström visade att även svenskar kan starta miljarddollarbolag som står sig internationellt. Han banade vägen för andra och gav företagsledare något att se upp till. I dag är Spotifys Daniel Ek den stora rockstjärnan, säger Kina Zeidler, och framhärdar att det svenska företagsklimatet varit en bidragande framgångsfaktor. Här finns ett väl etablerat ekosystem med kapital, arbetskraft och bra samarbeten med skolor inom området.

– Det finns ett gäng personer som började tidigt på Spotify och fick med sig optioner, som idag använder sina pengar för att starta nytt eller investera i svenska startups. Det ger ett schyst klimat och ett välfungerande system med privatpersoner som ställer upp med sin tid, kompetens och kapital.

Kina Zeidler är ekonom och uppvuxen i Bergslagen. Efter examen började hon jobba på studentsajten Tigo. Hon fascinerades av entreprenörerna som inte verkade se några begränsningar och som gärna jobbade dygnet runt över pizzakartongerna. Några år senare bosatte hon sig i New York och började jobba för företaget Jungle Media Group. Hon var förälskad i New York-tillvaron och övertygad om att livet skulle fortsätta på samma bana – när Ryssland plötsligt dök upp i horisonten.

– Min man ville flytta till Moskva och starta ett företag där, som senare blev Avito. Han sålde in den ryska huvudstaden som en östlig motsvarighet New York, en stad jag ju redan älskade för alla sina möjligheter, sprudlande människor och fantastiska restauranger. Vi hade inga barn då och jag tyckte att vi behövde ett äventyr.

Väl i Moskva upptäckte hon att absolut ingenting påminde om New York. Dessutom hade hon inget jobb. För att få tiden att gå ringde hon runt till sina kontakter i mediebranschen och erbjöd sina tjänster.
– Jag sa ’jag kan skriva vad som helst om Ryssland som inte handlar om Putin’. Jag hade läst lite journalistik tidigare och drömt om att arbeta med det. Nu är det tio år sedan jag sadlade om. Min vurm för tech-svängen växte sig allt starkare, och under tiden i Moskva kom jag i kontakt med många av branschens mest lovande lirare.

Martin Lorentzon och Daniel Ek

Kina menar att det mest utmärkande draget hos framgångsrika tech-entreprenörer är övertygelse. Du måste inte bara vara övertygad för egen del, du måste även kunna övertyga dina investerare och dina anställda om samma sak – nämligen att just din idé kommer förändra världen.
– Vissa kanske säger ’det där var bara tur’ eller ’den här idén hade jag också kunnat komma på’. Men det är som Martin Lorentzon på Spotify säger – 97 procent är utförandet och 3 procent är själva idén. Spotify var inte den första streamingtjänsten på marknaden, men det var Daniel och Martin som lyckades övertyga skivbolagsdirektörerna om att det var framtiden.

Med övertygelsen kommer också vinnarskallen, en annan egenskap som enhörnings-entreprenörer har gemensamt. De har en målmedvetenhet långt utöver det vanliga. De är just enhörningar – sällsynta varelser som sticker ut i mängden.

Men varför finns det så många just i Sverige?
– Min teori är att vår samhällsstruktur passar enhörningspersonligheter. Här finns bra skolor, gynnsamt skattesystem och en tradition av ingenjörsledda företag. Det finns forskning som pekar på att sy- och träslöjden i grundskolan kickstartar vårt innovativa tänkande i en tidig ålder, säger Kina och fortsätter:
– Vi var även tidiga med bredband och har relativt platta organisationer, vilket ger en bra grogrund. Sen hade vi en stor it-krasch kring millennieskiftet. I dag ser vi många av de killar och tjejer som satt på bolagen då, och de har naturligtvis tagit med sig sina erfarenheter från den tiden.

Den svenska platta organisationsstrukturen är världsberömd – här arbetar man i team och ser på anställda som medarbetare. Ljusår ifrån det företagsklimat som Kina Zeidler såg under sina år i Moskva, där vd:n satt ensam på toppen och ingen därunder fick fatta beslut eller ens tilltala sin chef direkt.
– Moskva ligger bara två timmar bort, men skiljer sig från Stockholm på alla sätt. När jag flyttade dit 2007 var det ett land som levt i Stalins skugga i ett halvt sekel och som började bli friare. Det fanns en extrem hunger efter den tech-boom som redan briserat i väst. I dag är Moskva en helt annan stad. Det finns hipsterkvarter och ryska kids går klädda ungefär som här hemma. 2007 var det antingen leopardmönstrat eller huckle.

Jessica Nilsson på Northzone, en bra förebild menar Kina

För tio år sedan bevittnade Kina Zeidler hur många Moskvabaserade svenskar stångade sig blodiga i försöken att överföra den svenska organisationskulturen. Ryssarna var helt främmande för begrepp som ”högt i tak”. Men nu är utvecklingen på väg åt rätt håll där borta. Och även i Sverige väntar nya tider.
– När den här boken skrivs igen om några år, hoppas jag att hälften av entreprenörerna kommer vara kvinnor. Det ska bli kul att följa Backing Minds-tjejerna, Susanne Najafi och Sara Wimmercranz. Och Jessica Nilsson på Northzone. Hon är en bra förebild som jag hoppas många tittar och lyssnar på, säger Kina och vickar på sin kaffe-kopp.
– Syftet med boken är framförallt att inspirera andra. Jag kommer inte från Östermalm, utan från en liten gruvhåla. I den hålan fanns få förebilder, människor som inspirerar och visar att det fanns möjligheter bortom det man ser varje dag. Det tror jag är viktigt om vi ska fort- sätta framåt.

Kinas onsdag på Östermalm

09:00
Efter att ha lämnat barnen på skolan tar jag en springtur i Lill-Jansskogen. Stannar till vid hoppbacken på Fiskartorpets skidanläggning som jag ofta gör. Jag gillar att stå där och fundera på hur det hade känts att vara backhoppare.

10:00
Äter frukost på Alma där jag har mitt kontor, på Nybrogatan 8. Sen drar jag vidare till KTH, där jag intervjuar en smart och innovativ person som pluggar på datateknikprogrammet – och drömmer om att bli entreprenör. För mig är KTH Östermalms bästa plats, där samlas så många smarta, coola och spännande människor.

13:00
På väg tillbaka till Alma gör jag ett snabbt stopp i Östermalmshallen och köper med mig en sallad, gärna baserad på rödbetor.

15:00
Väl på kontoret skriver jag rent intervjun med den blivande entreprenören. Sen skyndar jag mig för att hinna hämta upp barnen på skolan.

20:00
När barnen har somnat trä ar jag några väninnor på middag. Jag gillar verkligen Sturehof, en restaurang med härligt internationell klang. Vi börjar med ett glas vin i Oktagonen, det är så mysigt att bara sitta där och spana på folk.

Close