Close

Bockholmengruppen lagar spanskt på Nybrogatan

I lördags 26 augusti slog Bockholmengruppen upp portarna till Spanjorskan på Nybrogatan 42. Glöm dämpad ljudvolym och stel atmosfär – det här är ett livligt hopplock av det bästa som Spanien har att erbjuda i krogväg. Källarmästare Axel Pettersson berättar mer.

Ett hål i väggen på Barcelonas bakgator där glasen fylls med cava och alla runt bordet hugger in på tapasplocket, eller lyxkrog med fristående rätter och unika viner. Bockholmengruppens ägare – Peder Smith, Mathias Pilblad och Tiel Ridderstad – har länge haft en relation till Spanien och samlar nu inspirationen från sitt kringresande.
– Det här är vår tolkning av spansk mat och restaurangkultur när den är som allra bäst. Spanjorskan kanske inte alltid är det mest autentiska eller traditionella. Vi har gått efter vad vi tycker är godast och mest spännande att servera, från olika delar av ett land som vi älskar, säger Axel Pettersson.

Spanjorskans meny baseras på läckerheter som helgrillad bläckfisk, havskräftor och sjöborre och på helgerna blir det brunch – se då till att paxa ett av de sköna läderklädda båsen. Kökschef är Daida Mascaro, senast från Penny & Bill på Grev Turegatan. Till sin hjälp har hon två köksmästare som båda har handplockats från restaurangens uppenbara konkurrent, Boqueria på Jakobsbergsgatan.
– Boquerian gör det bra, helt klart, men vi vill åstadkomma något annat. Vi kommer inte bara att hålla oss till tapas utan också göra det möjligt att beställa större rätter. Vår helspanska vinlista är unik. Vårt uttryck är annorlunda, berättar Axel.

Close