Close

Nathalie Schuterman: ”Min barndom gav mig stark revanschlust”

Vi hälsade på hemma hos Nathalie Schuterman på Östermalm, som snart startar ett helt eget modemärke.

Familjen Schuterman. Foto: Jesper Florbrant

Karlaplan, 13.00. I ett ståtligt stenhus bakom en tung träport, förbi mahognypanel och skramlande sekelskiftshiss, öppnar en osminkad Nathalie Schuterman i morgonrock och läsglasögon.

– Oj, jag är inte riktigt klar, kom in! säger hon, drar morgonrocken omkring sig och springer tillbaka in i badrummet.

Nathalie Schuterman – namnet har gått från att förknippas med en klädbutik till att på egen hand symbolisera mode, lyx och konsumtion – befinner sig långt från den polerade yta många förknippar henne med. Hon har viktigare saker för sig. Efter 25 år som butiksägare lanserar hon nu sitt första klädmärke.
– Har alltid tänkt att jag borde göra ett eget märke, säger Nathalie när hon tio minuter senare slår sig ner i vardagsrumssoffan iklädd en Marni-klänning.

– När jag är ute på inköpsresor blir jag frustrerad över att kläderna som jag vet kommer sälja inte finns. Sedan är det kul med nya projekt, jag har en släng av ADHD och blir lätt uttråkad.
Klädmärket som bär hennes namn lanseras hösten 2018 med en kollektion som innehåller allt från kappor och kjolar till tröjor och väskor. En vågad satsning för en debutant.
– Jag har redan ett inarbetat namn, försäljningskanalerna och kunskapen om vad som säljer. Då behöver man inte vara lika försiktig.

Nathalie Schuterman har precis avslutat årets mest intensiva period: januari, februari och mars befinner hon sig på resande fot. I tre månader lever hon ur kappsäcken på olika hotellrum runtom i världen.
– Jag tar ekonomiska beslut från tio på morgonen till åtta på kvällen. Sju dagar i veckan i tre månader. Jag kan vakna upp i Paris, flyga till Milano, tillbaka till Paris på kvällen och sedan vidare till London dagen efter.
Det låter inte enbart glamouröst.
– Det är hårt jobb. Du kan inte vara medioker. Öppnar du en korvkiosk måste du ha den bästa korven. Vad kan skilja din korvkiosk från alla andra korvkiosker?

Foto: Jesper Florbrant

En timme senare. Fotografering i sovrummet. Nathalie Schuterman, 52, berättar om sin skygga sida.
– Jag är superblyg och tycker det är jobbigt att stå i centrum. Jag kan inte ens svara i telefonen om jag inte vet vem det är. Om jag är på middag sitter jag mest och lyssnar.

Karriären inleddes med modestudier på American College i London och via arbete på H&M köpte hon butiken Taste på Östermalm som 26-åring. Idag huserar Nathalie Schuterman på över 400 kvadratmeter på Birger Jarlsgatan och säljer varumärken som Céline, Saint Laurent och Balenciaga. Genom åren har de flesta världsstjärnor som besökt Stockholm passerat dörrarna.
– Jag minns när Kanye West shoppade i butiken, han var väldigt flummig och började prova damkläder och glasögon.

Det är revanschbehovet som drivit Nathalie Schuterman. Uppväxt med en alkoholiserad mamma – pappan bodde i Schweiz – fick hon tidigt ta hand om sig själv.
– Omgivningen tyckte synd om mig och jag ville inte vara en person som det var synd om. Jag ville vara duktig och stark. Jag ville vara lycklig, helt enkelt.
I 17-årsåldern började hon läsa självhjälpsböcker för att bli starkare.
– Jag läste massvis med böcker. Jag föraktade mammas slapphet att inte ta tag i sin sjukdom, jag ville inte vara en sådan kvinna. När man är alkoholistbarn blir man hela tiden sviken.

Vad lärde böckerna dig?
– Att vara tacksam och inte en gnällspik. ’En liten tid vi leva här, med mycket möda och stort besvär’, är vår snapsvisa i Sverige. Jag tänker att vi lever här en liten tid och det ska vara roligt och positivt. Många som haft det svårt har en revanschlust och en lust på livet.

Dörrklockan ringer. Hunden skäller och sladdar fram över stengolvet. Barnen Marcus, 27, och Chloé, 19, står i dörren. De har båda följt i mammas fotspår och klivit in i modebranschen. Marcus Schuterman är creative director och delägare i skoföretaget Morjas.

– När jag var yngre kändes mode bara jobbigt, folk följde oskrivna regler där någon bestämt att en viss grej var cool, säger han. Men det är samma sak med aktier, någon lämnar ett företag så går aktien upp eller ner. Man är påverkad av vad folk tycker och tänker hela tiden.

Vad har du lärt dig av din mamma?
– Att man är sin egen lyckas smed. Det är upp till dig och inte någon annan. Förlita dig inte på någon, gör din egen grej. ’Jag vill att du ska ha ett lyckligt liv, men det är upp till dig att lösa det’, brukar hon säga.

Hårt jobb verkar centralt.
– Jag jobbar måndag till söndag med Morjas. Fredag och lördag kväll jobbar jag som creative director och nattklubbschef på Rose. Det är som två heltidsjobb.

Hur orkar du?
– Jag måste träna, det hjälper. Det spelar ingen roll hur stressad jag är, jag kollapsar mentalt om jag inte får träna. Så jag försöker gå till gymmet 3-4 gånger i veckan.

Chloé och Marcus Schuterman. Foto: Jesper Florbrant

Chloé Schuterman – som studerar mode på Parsons i Paris, driver egen blogg och har 100 000 följare på Instagram – har dragit samma lärdom.
– Mamma har lärt mig att man måste skapa sin egen lycka, man kan inte vara beroende av någon annan. Och man måste vara nöjd med sig själv.

Kan du tänka dig att ta över butiken i framtiden?
– Jag skulle absolut vara intresserad av att driva familjeföretag. Men jag tror mer på webben, det är så sjukt många som handlar där.
Mode är centralt i familjen Schuterman. Men Nathalie berättar att de är försiktiga med att ge varandra stilråd.
– Det är en mamma-barn-relation, så det är enormt känsligt. Jag vill att man ska vara kritisk, det är så jag jobbar, men det kan bli fel i privatlivet. Barnen kan tycka att jag är för mycket.

På vilket sätt är du det i jobbet?
– Där vill jag bara ha kritik. Ska vi göra ett nytt plagg säger jag, ’Försök säga något dåligt om detta’. Vi kan inte lalla runt, då blir det inte den bästa korvkiosken.

Är du hård mot dig själv också?
– Absolut. Det stör mig om bara mina tånaglar är fula. Men sedan lever jag inte för yta, det viktiga är att man är hälsosam. Att man är lycklig och mår bra.

Close