Close

Minotti – En family affair på Strandvägen

Familjen Minotti kan liknas vid designvärldens Versace, och de stilsäkra modulsofforna som blivit möbelimperiets signum är haute couture i inredningssammanhang. Nu har det exklusiva italienska möbelvarumärket ett eget hem i Skandinavien – på Strandvägen 9.

Lokalen på Strandvägen är ingen främling för det goda i livet; en gång i tiden huserade till exempel den trestjärniga restaurangen Paul & Norbert här. Idag har lokalen renoverats och fått ny design av familjen Minottis egna arkitekter för att försäkra att varje liten centimeter speglar den estetiska finess som gjort Minotti till en kungafamilj på den italienska designtronen. Nu har Skandinaviens enda showroom för Minotti öppnat upp sina dörrar. För Mats Gustafsson – som ägnat sitt yrkesverksamma liv åt fastigheter och inredning och bland annat driver helkonceptsbyrån Upgrade Living – är det här en dröm som besannats.

– Jag har följt och beundrat Minotti länge, och att nu få en plattform för ett så exklusivt varumärke är en dröm för mig. Det är viktigt att framhålla att vi jobbar med monobrands snarare än multibrands, vilket jag tror ligger i framtiden, säger Mats Gustafsson.

Med begreppet monobrand syftar Mats på att showroomet på Strandvägen endast är till för Minotti och allt som hör dess universum till. Inga andra varumärken trängs på ytan eller stör det stringenta stilspår som utmärker just Minotti. På så sätt är det också möjligt att lyfta och bygga varumärkets själ – en aspekt som är extra viktig för ett anrikt och omhuldat familjeföretag som Minotti.

Vi känner igen Minotti på de välgjorda låga modulsofforna i sobra kulörer. Stilrent, komfortabelt och en dröm för inredare eftersom de passar i alla slags hem. De jordnära färgskalorna, som faller oss skandinaver i smaken, tas fram exklusivt av Minotti för varje ny kollektion.

– Alla Minottimöbler funkar ihop. De tar inte fram en möbel som sticker ut, utan allt följer samma linje. Man känner igen en Minottimöbel vare sig den är 50 år gammal eller från årets kollektion, säger Mats Gustafsson.

Han tillägger att det visserligen är lite tabu i Sverige att prata om statussymboler, men vare sig man vill eller inte så har man en äkta statussymbol i Minottisofforna. Kanske tack vare att det aldrig var status som var syftet – kvalitet, tidlöshet och en omisskännlig känsla för stil blir helt enkelt prestigefull.

Bakom möbelimperiet, som många andra design- och hantverks-företag har sitt fäste i norra Italien mellan Milano och Como, finner vi familjen Minotti som idag driver företaget i tredje generation. Det var farfar Alberto Minotti som i begynnelsen (1948) grundade det då blygsamma möbelsnickeriet.

– Alberto Minotti dog 1991 och då tog sönerna Renato och Roberto över och expanderade till en internationell marknad. Idag har nästa generation tagit över. De samarbetar med arkitekten Rodolfo Dordoni som är företagets art director, säger Mats som liknar sina Zoom-möten med Minotti med välproducerade Hollywoodinspelningar där allt är perfekt uti minsta detalj.

Minottifamiljens design har kallats inredningens haute couture och det med rätta, bekräftar show room manager Alexandra Flach.

– Möblerna är oerhört välgjorda och hållbara. Man har inte kompromissat med kvaliteten över huvud taget. Till exempel jobbar Minotti med en materialteknik som ser till att det inte lämnas några sittavtryck.

Kuddarnas innerkärna gör att dynorna håller formen tack vare ett exklusivt polyuretanskum med hög spänstighet som formar sig efter kroppen vid kontakt, för att sedan återgå till ursprungsformen. Med andra ord – det finns inga Minottisoffor med sittgropar, förklarar Alexandra.

– En viktig detalj är också att det alltid är dunstoppning på toppen, sydda i kanaler – på så sätt så ger sig inte dunet iväg. Allt dun håller dessutom högsta standard och är certifierat med Assopuima Gold Label.

Minotti lär förbli en familjeangelägenhet, och framför allt ett stycke historia om italiensk spetskompetens. Tillsammans har de tre arvingarna Alessio, Alessandro och Susanna Minotti nu siktet på 2000-talets digitala och mångkulturella utmaningar – och ett steg på den vägen är Minottis nya hem på Strandvägen 9.

Close