Close

Färgsprakande utställning

Joanna Sandell Wright, chef och juryordförande på Liljevalchs, om trenderna på årets vårsalong.

Joanna Sandell Wright. Foto: Pressbild. Text: Johanna Jansson

Den 9 februari öppnar äntligen årets upplaga av Vårsalongen på Liljevalchs konsthall, en snart 100-årig tradition. I år visas 298 verk av 163 olika konstnärer. Urvalet har gjorts av en jury som utöver Joanna Sandell består av curatorerna Ashik Zaman och Tawanda Appiah – samt konstintresserade OS-ryttaren Peder Fredricson.
– Det är som ett maratonlopp att se så mycket konst och ta beslut. Men vi i juryn är vana vid att bestämma vad som passar bäst på utställning, och var eniga i vårt beslut. Det är viktigt att skapa en dynamisk helhet och välja ut verk som väcker känslor.

Vårsalongen på Liljevalchs breder ut sig över 13 salar. Det är stora ytor som ska täckas och många besökare att tilltala. I år består utställningen till störst del av måleri, följt av skulpturer och fotografiska verk. Närmare 5 000 ansökningar kom in, vilket är 25 procent fler än tidigare år.
– Det är en fantastisk möjlighet att hitta nya konstnärer som inte vanligtvis brukar synas på gallerier, säger Joanna Sandell Wright.

Finns det några tydliga trender i år?
– Årets utställning är färgsprakande. Mycket textila verk och figurativt måleri som vi inte har sett på länge i Sverige, kombinerat med ett queerperspektiv. En slående trend är att maskulinitet och manliga attribut på olika sätt har undersökts, både av manliga och kvinnliga konstnärer. Sen ser vi många sorters svampar i olika format.

Genomgående är att konstnärerna är yngre, flera har precis gått ut konstskolan. Många har även utländsk bakgrund, vilket avspeglas i utställningen.
– Besökarna kommer uppleva något som känns nytt, eftersom det helt enkelt är det, säger Joanna Sandell Wright.

Juryn består av Joanna Sandell, curatorerna Ashik Zaman och Tawanda Appiah – samt konstintresserade OS-ryttaren Peder Fredricson. Foto: Pressbild.

Vad är årets snackis på Vårsalongen?
– Det finns ett spännande verk där konstnären utgått från bakterier och gjort en skulptur i skimrande guld. Ett annat verk handlar om ChatGPT och är skapad med blod.

Kan man köpa verken som ställs ut?
– Alla verk är till salu och deltagarna själva sätter priserna. Vårsalongen är en bra inkörsport för många som vill börja köpa och samla på konst. I vår ger vi ut boken ’Konsten att samla’. Där berättar flera samlare att de köpt sina första verk på just Vårsalongen. Annars är köparna av olika slag, allt från någon som känner konstnären, till landsting och kommuner.

Något konstverk du själv fastnat extra mycket för i år?
– Jag kan inte plocka ut någon särskilt, men kan säga att det är en helhet av väldigt hög kvalitet. Vårsalongen i år är upplyftande och full av energi. Det behövs lite extra i dessa tider.

När är bäst att besöka utställningen om man vill se verken i lugn och ro?
–Det skulle väl vara att inte komma på måndagar då det är fri entré, då är det fullsmockat med folk. Jag skulle rekommendera en tisdag eller onsdag.

Vårsalongen pågår från den 9 februari fram till och med 21 april.

Close