Close

100 år i skomakarens tjänst

Hos Bäckmans Skoservice på Nybrogatan har älskade väskor och skor fått ett andra – och inte sällan ett tredje och fjärde – liv i 100 år. Vi fick en pratstund med skomakare Peter Holmér om jubileet, skovård och de där krokodilstövlarna.

Namn: Peter Holmér
Ålder: 59 år 
Familj: Firar 30-årig bröllopsdag med min fru i sommar, två vuxna barn varav den äldsta jobbar på Bäckmans sedan 10 år tillbaka
Gör: Skomakare på och delägare i Bäckmans Skoservice

Gratulerar! Hur ska ni fira 100-årsdagen på Bäckmans Skoservice?
– Tack! Vi firar med ett nytt erbjudande till våra kunder en gång i månaden under hela året. Håll utkik på vårt Instagramkonto!

Du har liksom din kollega och delägare, Peter Aglo, vunnit flera priser i skomakeri, bland annat 3 guldmedaljer i USA samt hederspris och guldmedalj i Tyskland. Men hur kom det sig att du blev skomakare?
– Det är faktiskt en slump, men jag ångrar det inte. Jag tycker fortfarande efter 44 år att det är roligt att gå till jobbet varenda dag.

Vad är det som gör jobbet roligt?
– Det är ett positivt yrke. Kunden kommer in med något som är trasigt och så får vi det att se fint ut och ger det nytt liv. 

Hur har yrket förändrats sedan du började 1978?
– Själva hantverket har inte förändrats så mycket, men däremot köper folk bättre skor numera. Och det görs också mycket bättre skor.

Vad är det vanligaste ni får in i skoväg?
– Såhär års är det mycket curlingkängor. Ofta behöver kängorna ny sula och sedan är de så gott som nya.

Ni tar även hand om designerhandväskor – vad kan man göra med en handväska som tappat färg och blivit sliten?
– Vi färgar till exempel om Chanel-väskor och reparerar och återställer designerväskor. Det bästa är att komma in hit med sin väska så ser vi vad man kan göra.

Vad utmärker kunderna på Östermalm?
– Det är lite mer exklusiva skor och väskor här, men sen finns det en generell tendens just nu att man vill ta hand om sina skor och väskor. Det följer hållbarhetstrenden i övriga samhället – man vill helt enkelt hellre reparera än slänga. 

Finns det nåt generellt råd du kan ge om vad man ska tänka på när man köper skor?
– Dyrt är inte alltid bättre. Och, köp hellre skor från riktiga skotillverkare än från klädmärken. Vi har många bra skomärken här i butiken, som till exempel Crockett & Jones, Red Wings, Brookman, Carmina och R.M. Williams. Vi är också auktoriserade skomakare för samtliga av dessa märken. 

Ni säljer även exklusiva skovårdslådor  – vad innehåller dessa och hur ofta bör man pyssla om sina skinnskor?
– Det finns både färdiga kit och tomma lådor där vi kan fylla på det man vill ha, som passar ens skogarderob. Jag tycker att man ska putsa sina skor när det behövs helt enkelt. 

Hur länge kan man räkna med att ett par bra skinnskor håller och hur tar man hand om dem på bästa sätt?
– Upp till 10-15 år är inte ovanligt om man sköter om dem. Det bästa är som sagt att putsa sina skor när det behövs helt enkelt. Lite fett ett par gånger per år är bra och så skoblock i skorna när de inte sitter på fötterna.

Vilken är den största missen vi gör med våra skor?
– Det är nog att använda skorna varje dag. Skor behöver vila och torka ut åtminstone ett dygn efter användning.

Hur ser ert hantverk ut idag jämfört med för 100 år sedan – är verktygen och produkterna sig lika?
– När det gäller hantverket så är det nog ganska likt när det gäller kvalitetsskor. Men det finns lite mer slipmaskiner och symaskiner idag såklart. 

Vilken är den vanligaste fördomen om skomakare?
– Ett skomakeri ses nog ofta som ett litet enmansföretag där man lagar skor, gör nycklar, tar emot kemtvätt och kanske några andra tjänster. Oftast är det kanske lite rörigt och dammigt och ingen ordning. Därför blir många förvånade när de kliver in hos oss. Vi jobbar bara med skor och väskor och säljer skotillbehör och skor. Det är ordning och reda, rent och snyggt, och jobben är klara när de ska vara klara. På Bäckmans jobbar nio skomakare, och vi gör alltid vårt bästa för att leverera ett bra jobb – bästa service – och hålla vad vi lovar. 

Vilket skomode hoppas du aldrig få se igen?
– Alla skor har sin charm, jag älskar ALLA skor!

Hur kommer Bäckmans att utvecklas framåt? 
– Vi fortsätter att försöka vara en förebild för alla skomakare, både med reparationer och material. Vi strävar ständigt efter att vara bäst i vår bransch.

Berätta om ett par skor du minns och varför? 
– Det är ett par krokodilstövlar som kostade 75 000 kronor. Stövlarna lämnades in för utlästning. Med andra ord – de var för små!

Vad har du själv på fötterna?
– Oftast ett par R.M. Williams.

3 skovårdstips
Peter Holmér, Bäckmans skor

1. Putsa när det behövs med rätt färg på skokrämen.
2. Skoblock i skorna när dem inte sitter på fötterna.
3. Låt skorna vila dagen efter du använt dem.

Close