Close

Bäckmans Skoservice fyller 100 år

Här blir slaskfläckiga Uggs som nya, Chanel-väskorna som svirat några år får ny färg och curlingkängor får sulor för ännu en vinter. Hos Bäckmans Skoservice har älskade väskor och skor fått ett andra – och inte sällan ett tredje och fjärde – liv i 100 år.

Bäckmans Skoservice grundades 1922 av Josef Bäckman på Mäster Samuelsgatan 54 i Stockholm. Skomakeriet togs sedan över av Axel och Clary Aglo 29 år senare. Under 50- och 60-talet växte skomakeriet och ytterligare fyra verkstäder öppnades på Nybrogatan, Grev Turegatan, Roslagsgatan och Skånegatan. I slutet av 60-talet övergick firman till Axels och Clarys son, Lennart Aglo. I dag, 100 år senare, är det skomakarduon Peter & Peter – det vill säga Peter Holmér och Peter Aglo – som driver Östermalms mest älskade skomakeri. Vi kikade in på skomakeriet på Nybrogatan 23 för att gratulera jubilaren och ställa några väl valda frågor om skovård till experten Peter Holmér.

Gratulerar! Hur ska ni fira 100-årsdagen?
– Tack! Vi firar med ett nytt erbjudande till våra kunder en gång i månaden hela året. Håll utkik på vårt instagramkonto.

Du har liksom din kollega vunnit flera priser i skomakeri, bland annat 3 guldmedaljer i USA samt hederspris och guldmedalj i Tyskland. Men hur kom det sig att du blev skomakare?
– Det är faktiskt en slump, men jag ångrar det inte. Jag tycker fortfarande efter 44 år att det är roligt att gå till jobbet.

Vad är det som gör jobbet roligt?
– Det är ett positivt yrke. Kunden kommer in med något som är trasigt och så får vi det att se fint ut igen och ger det nytt liv.

Hur har yrket förändrats sedan du började 1978?
– Själva hantverket har inte förändrats så mycket, men däremot köper folk bättre skor numera. Och det görs det också mycket bättre skor.

Vad är det vanligaste ni får in i skoväg?
– Såhär års är det mycket curlingkängor. Ofta behöver kängorna ny sula och sedan är de så gott som nya.

Ni tar även hand om designerhandväskor – vad kan man göra med en handväska som tappat färg och blivit sliten?
– Vi färgar till exempel om Chanelväskor och reparerar och återställer designerväskor. Det bästa är att komma in hit med sin väska så ser vi vad man kan göra.

Vad utmärker kunderna på Östermalm?
– Det är lite mer exklusiva skor och väskor här, men sen finns det en generell tendens just nu att man vill ta hand om sina skor och väskor. Det följer hållbarhetstrenden i övriga samhället – man vill helt enkelt hellre reparera än slänga.

Finns det nåt generellt råd du kan ge om vad man ska tänka på när man köper skor?
– Dyrt är inte alltid bättre. Och, köp skor från skotillverkare och inte från klädmärken. Vi har många bra märken här i butiken som till exempel Crockett & Jones, Red Wings, Brookman, Carmina och RM Willians och vi är också auktoriserade skomakare för samtliga av dessa märken.

Vad har du själv på fötterna?
– Oftast ett par RM Williams.

3 skovårdstips
Peter Holmér, Bäckmans skor

1. Putsa när det behövs med rätt färg på skokrämen.
2. Skoblock i skorna när dem inte sitter på fötterna.
3. Låt skorna vila dagen efter du använt dem.

Close