Close

Hippien lever och frodas på Östermalm

Krönikören Denise Rudberg noterar att den gamla adelsvänstern börjar vakna till liv igen.

Jag är fjärde generationen östermalmare.

Inte alls den tjusiga sorten, utan uppvuxen i en familj som verkligen fick slita ihop till hyran. För att mina föräldrar skulle få en bostad tog de uppdraget som portvakter i en fastighet på Grevgatan. Min mamma städade trappuppgången och min pappa fick rycka ut när det skulle bytas glödlampor eller om någon råtta jävlades i källaren.

Vår stadsdel såg väldigt annorlunda ut under min uppväxt. På 70-talet fanns det fortfarande en hel del hyresrätter och inspirerade av den tidens vänstervindar röstade en och annan östermalmare på VPK.

Idag syns ganska få palestinasjalar på Östermalm, men behovet av att kliva in i typiskt bohemiska vänstervärldar finns kvar.

För några veckor sedan var jag bjuden på tjusig tjejmiddag och blev informerad om att kvällens tema skulle vara ”tarmen”. Ja, ni läste rätt. En middag med fokus på våra tarmar. Någon hostade ur sig frågan om klädkoden var brun och jag fnissade så jag höll på att sätta vetegräsdrinken i halsen. Mitt sjuttiotal innebar vegetarisk mat – jag fick inte i mig en köttbit förrän vid fjorton. Vi åt sojabiffar till leda och klasskompisarna klagade på min vidriga vitlöksandedräkt eftersom vitlök fanns i EXAKT ALLT jag fick serverat hemma. För det var det absolut nyttigaste man visste på 70-talet.

Maten som serverades under tjejmiddagen var fantastisk, inte alls sådär dyster som jag mindes min veggo-uppväxt.

Det är också himla poppis i våra kvarter att vara ekologisk. Allt från mat till möbler och kläder. ALLT ska vara hållbart och jag är givetvis inte sämre. Jag fick skicka med en hel A4 med beskrivningar när dottern skulle handla ägg på Sabis häromdagen. Ekologiska (goes without saying) från sprätthöns (oklart om det är en egen hönsart eller om det menas att de sprätter med sina ben) med tillgång till utevistelse. På den sista punkten gäller alltså att hitta ägg från de stackars hönor som får vara ute HELA tiden och inte bara under korta små fängelseraster.

För att inte tala om östermalmarnas kärlek till yogan …

Så även om adelsvänstern blivit tystare de senaste decennierna, har östermalmanas vurm för hippielivet inte bedarrat.

Författaren Denise Rudberg är aktuell med deckaren De sju som såg.

Close