Close

Bergmans legendariska Dramaten-krog återuppstår

För 54 år sedan stängde Ingmar Bergman lokalen vid Dramatens biljettkassa. Nu har den öppnat igen – som Neondämon. Vi har träffat Saurabh Sinha, som står bakom det unika upplägget.

Berätta lite om konceptet?
– Konceptet är egentligen ganska enkelt; jag vill skapa ett ställe som jag själv skulle vilja gå till. Jag längtar tillbaka till tiden då jag började gå ut. Då vi, med usla falskleg, var överlyckliga om vi ens kom in, och nöjde oss med att sitta och prata en hel kväll på sunkiga barer och pizzerior med öl för 20 kronor. Det var fokus på sällskapet och samtalet. Jag känner många intressanta människor som alla har en story att berätta. Jag vill kunna höra vad de har att säga istället för snacka löst om var man ska gå senare.

Det jag, Markus Ahlm och Anna Högkil vill åstadkomma är en kvarterskrogskänsla på en av Stockholms bästa adresser. Ett ställe där folk kan umgås och dricka något till rimliga priser. Vår USP är att vi har en historisk lokal där skådespelarna på Dramaten vistas. Lokalen är fylld av rekvisita från tidigare Dramatenuppsättningar.

Vilket klientel förväntar ni er? 
– Skådespelare och övrig personal från Dramaten hänger hos oss regelbundet. De utgör grunden av vår verksamhet och det är för deras skull vi öppnade. Annars har vi också många musiker, artister och andra konstnärer. Jag ha en plats där intressanta människor kan ses och föra en dialog. Jag säga att vi har skapat ett ställe som är riktat mot folk mellan 18 och 88 år som uppskattar att gå till ett ställe där de kan samtala i en unik och stressfri miljö.

Ni har nämnt att det inte ska finnas någon DJ, hur tänker ni kring musiken?
– Det passar bättre att ha mer tidsenlig musik på vårt ställe än att pumpa hits. Vi spelar musik från tidigt 1900-tal fram till runt 1970. Musiken spelar en biroll och utgör en del av inramningen, men poängen är att man ska kunna samtala utan att höja rösten. DJ-kulturen är i princip likadan överallt idag. Det blir enklare för mig att se till att du som gäst vet exakt vad du får, helt oberoende av vem som spelar skivor för kvällen.

Hur mycket kommer konceptet förändras till hösten?
– Vi vill inte gå in för mycket på vad som kommer hända ännu. Idag är stället öppet för allmänheten men det kommer att bli mindre tillgängligt framöver. Mycket behöver åtgärdas i lokalen, vi ska jobba på det över sommaren. Vi stänger efter midsommar och öppnar igen i augusti. Jag gör nog min fest här under modeveckan i slutet av augusti.

Close