Close

Villa Källhagen genom historien

I början av Djurgården, invid Djurgårdsbrunnsviken med vacker utsikt över vattnet och Nordiska Museet, ligger Villa Källhagen. Många känner till Källhagen och har suttit på den stora uteserveringen som breder ut sig på gräsmattan ner mot vattnet och den egna bryggan. Inte lika många vet att Källhagen har funnits sedan 1700-talet. Det finns bara några få kvarvarande historiska krogar, Villa Källhagen är i gott sällskap med Den Gyldene Freden, Hasselbacken och Prinsen.

Den röda stugan är det som återstår från 1700-talet och var på den tiden en landsvägskrog som, rätt och slätt, hette Röda Stugan. Röda Stugan låg på gården Hesslingeberg. 1810 tog en löjtnant vid namn Anders Chytraeus över arrendet på gården och utökade gårdens areal kraftigt genom att även arrendera området runtomkring. Området hette Källhagen. Så när han tröttnade på namnet Röda Stugan var det enkelt, han gav värdshuset namnet Källhagen.

På 1920-talet var Källhagen mycket nergånget och man beslöt att riva gården, men behålla röda stugan. Röda stugan kom till användning som platskontor under Stockholmsutställningen 1930. Efter utställningen ville man bygga ett nytt värdshus på platsen och uppdraget gick till arkitekten Torsten Stubelius. Ett enkelt val då Stubben, som han kallades, var känd för ombyggnaden av systerkrogen Den Gyldene Freden några år tidigare. Ett uppdrag Stubelius hade fått av Anders Zorn som ägde krogen på den tiden och som lade sig i renoveringen in i minsta detalj, till och med hur bestick och servis skulle se ut. Vid Källhagen ritade Stubelius några paviljongliknande flygelbyggnader som kom att stå i 55 år. På 80-talet var byggnaderna rejält slitna och det var dags för en ny ansiktslyftning.

1988 flyttades därför stugan ungefär femton meter för att ge plats åt den nya anläggningen som vi ser idag, ritad av arkitekt Krister Bjurström. Den röda stugan används fortfarande i verksamheten som kontor på entréplan och konferensrum på de övre våningarna. Arkitekten tänkte praktiskt och numera finns det en underjordisk gång som binder samman röda stugan med resten av anläggningen.

Idag drivs Villa Källhagen av My och Gustaf Engblom. De tog över driften från Gustafs pappa Henrik Engblom för två år sedan. My var tidigare fastighetsmäklare i 20 år och Gustaf är ekonom med vana att driva företag. De säger själva att de är rookies i hotellbranschen.
– Att vi är nya i branschen tycker vi bara är bra. Vi ser allt med fräscha ögon och vi har ju länge varit kunder, både på hotell och restauranger, så vi vet vad man förväntar sig, förklarar Gustaf.
Källhagen är en familjebusiness, Gustafs pappa finns fortfarande med i bakgrunden och på helger och lov jobbar 17-åriga dottern i restaurangen.
– I somras hälsade jag på familjen från Tyskland som jag träffade för första gången 2004, berättar Henrik Engblom stolt. Sedan dess har de bott hos oss en vecka varje år och varit stamgäster i 19 år. Då blir man lycklig.

Förra året öppnades Lilla Källhagen invid den populära Djurgårdspromenaden. Lilla Källhagen har öppet under sommaren och på helger när vädret tillåter. Där kan man köpa den egenproducerade gelaton samt kaffe och smörgås ”to go”. Det går även att köpa ett glas vin, men då får man lov att slå sig ner vid något av borden för att dricka upp. 
– Det är väldigt mycket stockholmare som kommer till oss och hänger på vår uteservering, äter brunch och spelar boule, berättar Gustaf. Turisterna rör sig på andra sidan Djurgårdsbron vid Skansen och Gröna Lund. Vi har fler gäster helgerna i augusti, när stockholmarna är tillbaka, än mitt i sommaren. Vi ligger lite utanför turiststråket.
Hotellrummen är inredda i nedtonade jordnära färger, för det är miljön och den underbara utsikten över vattnet som är det väsentliga, det som familjen Engblom vill att gästerna ska ta med sig.

Av Tina De Geer

Close