Close

Anrika tehandelns ägare: ”Jag förvaltar ett kulturarv”

Te-fantasten Henrik Berg lever sin dröm. Att driva en av Östermalms verkliga klassiker, Sibyllans kaffe- och tehandel, ser han som en ära.

Oavsett om man föredrar te framför kaffe eller vice versa är det en väldoftande blandning av de båda dryckernas råvaror som kittlar i näsan när man stiger in genom dörren till Sibyllans. I höstas firade butiken 100 år och färdigställde i samband med det ett nytt rum dit man komma för att provsmaka olika tesorter.

Foto: Evelina Sigetty

Vad är det som gör att butiken håller så länge?

– För det första gillar kunderna våra produkter. För det andra är det för att vi har bra produkter och för det tredje för att vi har hög servicenivå och bra personal, säger Henrik Berg.

Svenskar älskar ju kaffe, vad är grejen med te?

– Te är hälsa och tradition. Jag älskar kaffe också, men te är en annan grej. Kaffe är rock’n’roll och te är klassisk musik.

Doften i butiken, har du vant dig eller njuter du varje dag?

– Inget slår doften av nyskördat te. Men nymalet kaffe har också en euforisk doft. Det är en ynnest att få komma hit varje dag. Vi har gjort det till ett tempel, ett meditativt lugn med tid för reflektion.

För nio år sedan tog Henrik Berg, som även äger NK kaffe- och tehandel, över Sibyllans av familjen Hansson, som drev butiken i tre generationer sedan starten 1916.

– Det har varit min dröm att driva Sibyllans ända sedan jag kom in här för första gången. Jag ser det som att jag har fått äran att under en kort tidsepok förvalta ett kulturarv och en institution för att sedan lyfta den till nästa generation så att den får leva ett par hundra år till.

Close