Close

Östermalms bästa tårtor

Franska chokladmoussetårtor, svenska klassiker och moderna nobelfestdesserter. Vi har tagit reda på var man hittar Östermalms godaste tårtor.


DANIEL ROOS
K-märkts patisserie & bageri i Garnisonen, Karlavägen 100, kmarkt.se

Foto: Johan Knobe


Redan som fjortonåring visste Daniel Roos att han ville bli konditor. Att få jobba kreativt med färg och form lockade – vilket märks på hans skapelser.
– Mina tårtor är lite annorlunda. De är moderna med mycket färger. Jag influeras av spanska konditorer, de vågar vara crazy. När jag började var tårtorna runda och platta, men jag försöker bygga som en egen liten dessert uppe på toppen.

Daniel Roos är en av Sveriges främsta konditorer. Under sex år var han chefskonditor på Operakällaren och han var även medlem i Svenska Kocklandslaget och tog OS-guld i tyska Erfurt 2012. Hans sötsaker har serverats på både Nobelfesten och kungabröllop. Mest känd är han för den pampiga bröllopsdessert på rabarber, jordgubbar och fläder som han skapade åt kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

Hur många har beställt kronprinsessparets bröllopsdessert?
– Väldigt många, jag hade nog inte riktigt förstått hur stort intresset var för kungliga desserter. Nu har jag gjort en variant på den – en glasdessert som är perfekt under våren och sommaren. Men på senaste tiden har många velat ha nobeldesserter. Värden tycker nog att det är lite häftigt att berätta att kungen ätit samma tårta.

Bästsäljaren är en variant på en svensk prinsesstårta. Precis som klassikern innehåller tårtan vaniljkräm, vispad grädde, tårtbotten och marsipan – men är fyrkantig och spetsad med choklad.
– Svenskar håller sig gärna till klassikerna. Men vi har en tårta med choklad, mango och lakrits som är väldigt populär.

BIRGITTA TASSEL
Gourmandise, Sibyllegatan 14, gourmandise.se

Foto: Johan Knobe

Bakom Gourmandise ligger familjen Tassel som har bakat tårtor de senaste 26 åren.
– Min man Laurent är chefskonditor och arbetar tillsammans med vår son Simon i produktionen medan jag och vår dotter Alice står i butiken, berättar Birgitta Tassel.

Att Laurent är fransman märks på bakverken – på Gourmandise hittar man franska klassiker som petit-chouer, eclairer, mille-feuiller – och förstås mängder av vackra tårtor.
– Många söker upp oss för våra chokladtårtor. Den mest populära heter manjari – det är en vackert dekorerad mörk chokladmoussetårta som är smaksatt med hallon och vaniljkrämbrulée. Den har varit med sedan starten 1990.

Varför är fransmännen så duktiga på tårtor?
– De har en lång hantverkstradition och hög yrkesstolthet. Sen äter de mycket tårta, det är inte ovanligt med tårta till dessert vid en familjemiddag.

MATTIAS LJUNGBERG
Tössebageriet, Karlavägen 77, tosse.se

Foto: Johan Knobe

Tössebageriet på Karlavägen 77 ligger många östermalmare varmt om hjärtat. Det anrika konditoriet och bageriet, som startades av dalslänningen Helga ”Tösse” Södermark 1920, har de senaste 20 åren drivits av konditorn Mattias Ljungberg. Hos Tösse hittar man allt från traditionella gräddtårtor till nymodigheter som semmelwrapen.

–Vi försöker förnya oss utan att ta bort det gamla. Men svenskarnas konditori-traditioner är djupt rotade. Bland bullarna är kanelbullen populärast, bland bitarna är det mazarinen och när det gäller tårtor är prinsesstårtan ohotad etta.

På Tösse görs den klassiska tårtan med sockerkaksbotten och gräddkräm som varvas och sedan toppas med grädde och marsipan. Utan hallonsylt.
– Personligen föredrar jag sylt i, men många uppskattar att den inte är så söt. Sen kan man förstås alltid beställa sylt i tårtan.

Vilken är din egen favorit?
– En hederlig schwarzwald har sin charm. Men jag gjorde nyligen en riktigt god moussetårta på daquisebotten – en marängbaserad hasselnötsbotten som är lite segare än den traditionella frasiga varianten.

Close