Close

Så väljer du rätt skjortkrage

Butiken Armstrong the shirt öppnade för 20 år sedan i hörnet Humlegårdsgatan och Majorsgatan. Hans Hedberg, grundare och chefsdesigner, hjälper dig att välja rätt skjortkrage. 

Det finns lika många vinklar på kragsnibbarna som det finns åsikter om dem. Det sägs ibland att  kragsnibbarna är som ett leende. Det skall sträva uppåt men inte allt för långt. Inget pajasflabb och heller inga sura miner. Vem gillar inte ett trevligt leende? Här beskriver vi fyra kragar som alltid finns med i modebilden.

Businesskragen-semi cut away
En krage som funkar till det mesta, öppen i halsen eller stängd med slips. Vinkeln på snibbarna är elegant och oklanderlig i alla lägen. Detta är kanske den mest tidlösa kragen, ingenting som sticker ut. Går även bra med fluga.

Spreadkragen cut away
Större vinkel mellan snibbarna. En krage att främst bära slips till. Den har ansetts passa till stora generösa slipsknutar. Idag förekommer kragen även med små slipsknutar i en tajt look med delar av kragen synlig som traditionellt annars täcks av slipsknuten. En krage att älska eller hata.

Button-down
Den här varianten härstammar från USA. Det sägs att knapparna sattes dit för att det fanns ett behov av att minska fladdret från kragen vid sportaktivitet. Det råder delade meningar om kragen är lämplig till slips eller ej. I USA tenderar affärsmän att till skillnad från européer bära slips till denna krage. Att den är lämplig att ha uppknäppt i halsen verkar alla överens om.

Softkragen
En krage med ett mjukare och tunnare inlägg utan kragpinnar. Ger en avkopplad look. Används vanligtvis inte till slips men en virkad slips kan funka. Passar utmärkt till linneskjortor och denimskjortor. Här får kragsnibbarna dansa fritt och behöver med fördel inte vara pressade.

Close