Close

Coachman – en gin med historia

Niklas Ankar är sedan tidigare ett känt namn i modekretsar, men nu tar han tillsammans med sin fru, Ann Lindqwister Ankar, steget in i dryckesvärlden. Med inspiration från den älskade gården i Kristineholm, som tillhört familjen i nio generationer, föddes Coachman. Med andra ord en gin med kryddig doft och inslag av enbär, koriander, ingefära, timutpeppar och citrusskal som redan blivit en favorit på flera av Östermalms restauranger.

Niklas, du har jobbat inom modeindustrin nästan hela ditt liv. Hur kommer det sig att du nu har hamnat i dryckesbranschen?
– Jag har alltid gillat och druckit drinkar, och jag har nog blivit något av en nörd när det gäller både smak och estetik. Gin är också en av de spritsorter som lämpar sig bäst för cocktails och dessutom en relativt enkel produkt att ta fram. Våra föräldrar drack alltid gindrinkar, så vi är så att säga uppvuxna med traditionen cocktails före middagen.

Hur fick denna gin sitt namn – Coachman?
– Kristineholm, där vi har vår gård, var en gång i tiden ett så kallat Corpse de Logi, där kuskar (Coachmen) bytte hästar, åt en bit, tog ett järn och ibland stannade och sov ruset av sig. Vår gin är inspirerad av gården och trakten och har så fått sitt namn.

På vilket sätt har gården i Kristineholm inspirerat smaken?
– Förutom traditionellt jordbruk och lantbruk fanns där även en stor handelsträdgård med ett orangeri. Där odlade man mycket exotiska frukter och växter som bland annat levererades till Östermalmshallen i Stockholm. Vår gin har fått smak av detta orangeri.

Även etiketten på flaskan är inspirerad av gården med mönster från en gammal vacker tapet. Vad gjorde att ni fastnade för just den tapeten?
– I ett av gästrummen i gästflygeln finns en handmålad tapet i original från 1700-talet. Vi har alltid velat göra något med den, så vi reproducerade den och det blev vår etikett. Vi har även reproducerat den som tapet i flera färgskalor som kommer att finnas på vår hemsida inom kort.

Niklas Ankar med hustrun Ann Lindqwister Ankar.

Hur dricker du helst din gin?
– Jag uppskattar alla typer av Martini, G&T såklart och även Negroni som är en favorit. På vår hemsida finns ett axplock av favoriter med recept. När jag provar med barchefer är det många som tycker att vår gin passar även som digestive och vi hade den även som snaps i somras, det gick väldigt bra. Vi gjorde även en twist på den klassiska desserten Coupe Colonel – Coupe Coachman hallon- eller jordgubbssorbet med Coachman Gin och mynta som garnityr.

Var får man tag på Coachman idag?
– Den finns på Systembolaget på Nybrogatan samt i deras beställningssortiment. Men även på restauranger som PA&Co, Kommendören, Hantverket, Villa Källhagen, Tranan och Bank Hotel för att bara nämna några.

Close