Close

Högsta betyg till Persona

Hyllningarna fortsätter att välla in över fine dining-krogen Persona på Torstenssonsgatan. Nu senast av Svenska Dagbladet, som delar ut sitt första toppbetyg på sju år.

Foto: Pressbild

När DN:s Krogkommissionen besökte Persona i januari förra året frågade man sig om en fine dining-krog verkligen var rätt väg att gå med både lågkonjunktur och inflation hängande över oss. Men det fungerade alldeles utmärkt har det visat sig.

Vid sitt besök delade DN ut högsta betyg och så sent som i veckan gav Svenska Dagbladets Krogguiden sin första fullpoängare på sju år till den lilla restaurangen på Torstenssonsgatan. ”Maten, drycken, miljön och bemötandet är av högsta klass och så snart vi vinkat hejdå och lämnar lokalen börjar vi planera för nästa besök”, lyder några av hyllningsorden.

Senaste restaurangen att få SvD:s toppomdöme 6 av 6 var den då nyöppnade Frantzén, som senare blev först i Sverige med att få tre stjärnor i Guide Michelin.

Bakom Persona – som fått sitt namn efter Ingmar Bergmans film – står kocken Louis Cespedes och service managern Jonatan Nyström. De två lärde känna varandra när de jobbade på Frantzén.
– Jag gick senare vidare till Adam/Albin, men kom att tänka på Jonatan när idén om Persona tog form hos mig, berättar Louis Cespedes för Lagerlings.

Personas matsal gör plats för 25 gäster per kväll, som antingen kan välja en traditionell avsmakningsmeny eller den så kallade bespoke-menyn där man själv får berätta för kocken vad man gillar. Under SvD:s besök valde testpatrullen den sistnämnda och serverades allt från friterade bagels med löjrom och tagliatelle på bläckfisk till pärlhöna med puré på fermenterad jordärtskocka och en macron pudrad med guld och fylld med foie gras och hjortronkompott.

Men ett lyckat restaurangbesök är mer än bara välsmakande rätter och goda drycker – duon bakom Persona är eniga om att upplevelsen är minst lika viktig. Här välkomnas gäster i loungen bakom matsalen, som påminner om ett vardagsrum med kakelugn i hörnet och låga fåtöljer. Personalen presenterar sig, serverar ett glas bubbel och väskan placeras prydligt på en pall bredvid.
– Jag minns mitt första besök på Frantzén. Maten var fantastisk, såklart. Men servicen ännu bättre. Man kände sig som en kung för en kväll, säger Jonatan Nyström.

En annan rolig detalj som går att läsa i SvD:s recension: ”Precis innan vi ber om notan får vi frågan om det är okej att ta en bild på oss. Vi säger ja, och polaroidbilden får vi med notan tillsammans med en handskriven lapp. Ett fint minne.”

Ja, det är bara att försöka boka bord.

Close