Close

Riche firar 130 år på Birger Jarlsgatan

Den 14 september firar Riche 130 år med en ordentlig jubileumsfest. Mellan 17 och 02 håller man dörrarna öppna för alla som vill vara med och fira brasseriet.

Det blir en helkväll där det bjuds på kanapéer, musik och fest utöver det vanliga. Ute i sommarbaren huserar Riche-vännerna Jordmånen och Svenska Disco Kyrkan som snurrar skivor och häller spontanjästa viner, och inne i garderoben har Indigo byggt en bar där de bland annat serverar Polsk Kärlek. Restaurangchef Björn Wahlund har utlovat Sveriges minsta
nattklubb på sitt kontor, och för en lycklig skara människor bjuder Göran Svartengren på råbiff i det nyrenoverade köket. I sann 130-årsanda går en drink i Stora Baren för 130 kr, ostronen för 13 kr/st, eller 12 ostron för, du gissade rätt, 130 kr. Allt eftersom mörkret lägger sig över Birger Jarlsgatan övergår firandet till klubbkväll med DJ:s från 22:00.

Riche slog för första gången upp dörrarna på Birger Jarlsgatan 4 år 1893.
Inspirationen för det nya brasseriet kom från Paris, och Riche har sedan öppningen fungerat som ett tidlöst socialt nav. I slutet av andra världskriget räddades Riche från stängning tack vare att familjen Wallenberg, Bonnier och Sachs gick ihop med Tore Wretman och tog över restaurangen. Just Tore Wretman kom att bli väldigt viktig för Riche, bland annat eftersom att han skapade klassikerna Pain Riche, Rhode Island-såsen och Toast Skagen på restaurangen.
– Vi har utrymme att ständigt utveckla och transformera oss själva, samtidigt som Tores arv och själva essensen av Riche alltid finns kvar. Det sitter verkligen i väggarna, säger Björn Wahlund, restaurangchef på Riche.
Utöver att vara en destination för hungriga stockholmare har Riche genom åren haft en stark position som mötesplats och en scen för kultur och nöje.

Riche har sedan öppningen fungerat som ett tidlöst socialt nav.

Hela lokalen är utsmyckad med kurerad konst – allt från målningar och skulpturer, till Jonas Dahlbergs omtalade videoinstallation ”Safe Zones” som visar upp en övervakningsfilm från restaurangens toaletter.
Genom åren har Riche arrangerat och bjudit in till otaliga live-spelningar med en bred skara musikakter. Svenska popikoner som Lykke Li och Seinabo Sey, och även lite mer otippade akter såsom metalbandet Entombed och den amerikanska indiefavoriten Kurt Vile har alla
genomfört intima spelningar inne på Riche.
Den som vill vara med och fira Riche 130 år på Stockholms krogkarta gör rätt i att ringa in den 14 september i kalendern. Restaurangen håller öppet som vanligt hela dagen och det officiella firandet drar i gång 17:00.

Close